14 sie 14:42
ICSP: Masz ułożyć dowolne równanie kwadratowe, spełniające podane warunki, zatem możesz przyjąć
dowolną liczbę rzeczywistą różną od 0 za a. Po prostu dla a = 1 łatwo się liczy.
14 sie 14:45
tyu: czyli "a" nie ma na nic wpływu w tym przypadku
14 sie 14:59
ICSP: Można tak powiedzieć
14 sie 15:06
Kacper: Tylko nie przyjmij za a=0
14 sie 15:10
tyu: dziękuję za pomoc
14 sie 16:04
tyu: ten brak zależności "a" na pierwiastki widać najlepiej we wzorze iloczynowym f.kwadratowej.
Czy dobrze myślę

Bo muszę sobie zrobić notatkę, dlaczego "a" jest dowolną liczbą różną od
zera.
14 sie 16:34
Kacper: Mniej więcej

w postaci y=a(x−x
1)(x−x
2)
masz tylko x
1 i x
2 zatem a dowolne ≠0
14 sie 16:46
Maslanek: Tak definicja funkcji kwadratowej mówi
14 sie 16:48
tyu: okej.
14 sie 16:57
Janek191:
x
1 + x
2 = 2
x
12 + x
22 = 16
to
( x
1 + x
2)
2 − 2 x
1*x
2 = 16
c = − 6 a
=======
| | − b | |
x1 + x2 = |
| = 2 ⇒ − b = 2a |
| | a | |
b = − 2 a
=======
więc
f(x) = a x
2 + ( − 2 a) x − 6 a
f(x) = a x
2 − 2a x − 6a − szukana funkcja kwadratowa
=================
Dla a = 1 mamy f(x) = x
2 − 2 x − 6
16 sie 07:48
tyu: dzięki
16 sie 09:23