Kombinatoryka i rachunek prawdopodobieństwa.
Математика: Uszanowanie, potrzebuję poprawnych rozwiązań poniższych zadań z kombinatoryki i rachunku
prawdopodobieństwa.
1. W klasie jest 8 chłopców i 9 dziewcząt. Ile jest sposobów wybrania pięcioosobowej delegacji
z tej grupy, tak by znalazły się tam:
a) 4 dziewczynki i jeden chłopiec?
b) co najmniej jeden chłopiec ?
2. Ze zbioru liczb A = {1, 2 , 3, 4, ..., 15} losujemy jednocześnie dwie. Ile jest możliwych
wyników losowania, tak by:
a) suma obu liczb była parzysta?
b) iloczyn obu liczb był podzielny przez 8?
3. Ze zbioru liczb B = {1001, 1002, 1003, ..., 2014} losujemy jedną liczbę. Oblicz
prawdopodobieństwo, że:
a) jest ona podzielna przez 5
b) jest ona liczbą parzystą
c) jest ona liczbą parzystą lub podzielną przez 5
4. Rzucamy kolejno sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) suma oczek otrzymanych w obu rzutach jest liczbą nieparzystą
b) iloczyn oczek otrzymanych w obu rzutach jest podzielny przez 4
c) iloczyn oczek otrzymanych w obu rzutach jest podzielny przez 4
d) wartość bezwzględna różnicy oczek jest równa 2
5. Na loterii jest 40 losów, w tym 4 wygrywające. Kupujemy dwa losy. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że:
a) wśród zakupionych losów jest co najmniej jeden los wygrywający?
14 sie 14:25
Kacper: Poprawki nie zdasz tym sposobem.
14 sie 14:44
Kacper: Rosjanie umieją matematykę
14 sie 15:11
Patronus: 1.a)
| | | | 9! | | 6*7*8*9 | |
* | = |
| * 8 = |
| * 8 = 126*8 = 1008 |
| | | 5!*4! | | 2*3*4 | |
b)
zdarzenie przeciwne: w wybranej grupie nie będzie żadnego chłopca
takich możliwości jest:
I teraz od wszystkich mozliwości trzeba odjąć 126
| |
− wszystkie możliwości = 6188 |
| |
Zatem odpowiedzią będzie 6188 − 126 = 6062
14 sie 15:32
Patronus:
2.
w zbiorze mamy 8 liczb nieparzystych i 7 parzystych
a)żeby suma wyszła parzysta musimy dodać dwie liczby parzyste, lub dwie liczby nieparzyste
Czyli mamy możliwości:
b)żeby iloczyn obu liczb był podzielny przez 8 to musi być podzielny przez 2 i 4
czyli albo jedną z tych liczb jest 8 i druga dowolna:
albo
wybieramy jedną podzielną przez 2 i niepodzielną przez 4 (2,6,10,14)
i jedną podzielną przez 4 ale nie 8 (4,12)
albo
wybieramy dwie liczby podzielne przez 4 ale nie 8 (4,12)
Czyli podsumowując:
| | | | | | | | | |
* | + | * | + | = 14 + 8 + 1 = 23 |
| | | | | |
14 sie 15:54
Patronus: 3.
| | | |
Wszystkich liczb w tym zbiorze jest 1014. Czyli |Ω| = | = 1014 |
| | |
a)liczb podzielnych przez 5 jest "podłoga z dzielenia ilości przez 5" czyli:
1014/5 = 202,8 czyli podzielnych przez 5 jest 202
b)parzystych, czyli podzielnych przez 2 szukamy tak jak podzielnych przez 5:
1014/2 = 507
c)liczb parzystych lub podzielnych przez 5 mamy dokładnie 202+507 − (ilość liczb podzielnych
jednocześnie przez 2 i 5)
jak znaleźć ile jest podzielnych jednocześnie przez 2 i 5, otóż są wtedy podzielne przez 10,
zatem:
1014/10 = 101,4 tych liczb jest 101
14 sie 16:05
Patronus: 4.
|Ω| = 6*6 = 36
a)
rzucamy kolejno czyli wyniki typu (2,4) i (4,2) są różne.
suma ma być nieparzysta czyli musimy sumować cyfrę parzystą i nieparzystą
albo najpierw wylosujemy parzystą a potem nieparzystą, albo na odwrót:
3*3*2 = 18
dalej już mi się odechciało
14 sie 16:11
Maslanek: Autor mógłby się trochę potrudzić. Nie ma co na gotowe, tak się nie nauczy
14 sie 16:13
daras: jemu nie chodzi o naukę tylko żeby czasu sobie oszczędzić
14 sie 19:47