Graniastosłup
Jacek: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 8 i
jednym z kątów 60 stopni. Przez przeciwprostokątną dolnej podstawy i wierzchołek kąta prostego
górnej podstawy poprowadzono płaszczyznę. W przekroju otrzymano trójkąt o polu równym 16
√3.
Oblicz objętość tego graniastosłupa.
nie wiem czy dobrze kminię więc proszę o pomoc tutaj co wyskrobałem:
16
√3=4h
h=4
√3
d
2=(4
√3)
2−4
2
d
2=48−16
d
2=32
d=8
√2
8
√2=2h
4
√2=h
i tutaj moje pytanie co dalej?
Mila:

1)ΔACB− trójkąt o katach 90,60,30 stopni
c=8
b=4
a=4
√3
| | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| *a*b= |
| *4*4√3=8√3 |
| | 2 | | 2 | |
4h=8
√3
h=2
√3
======
To dobrze obliczyłeś
h
p=4
√3
W ΔC'CD z tw. Pitagorasa:
h
p2=h
2+H
2
(4
√3)
2=(2
√3)
2+H
2
H=6
V=8
√3*6=48
√3
============