matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f.kwadratowa
tyu:
funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe x1 i x2 takie
1
1
że
+
= 7 i x
1
*x
2
=1.
x
1
2
x
2
2
Do wykresu należy A(−2;−6). Napisz wzór funkcji w postaci ogólnej.
1
1
+
=
x
1
2
x
2
2
(x
1
+ x
2
)
2
− 2x
1
x
2
=
= 7
(x
1
x
2
)
2
(x
1
+ x
2
)
2
− 2*1
= 7
(1)
2
(x
1
+ x
2
)
2
− 2 = 7 (x
1
+ x
2
)
2
=9 ⇔ x
1
+ x
2
= 3 V x
1
+ x
2
=−3
−b
−b
= 3 V
= −3
2a
2a
b=−6a v b=6a −6=a(−2)
2
+(−6a)(−2)+a −6=4a+12+a −6=17a w odpowiedziach są następujące wzroy
−6
18
6
y
1
=
x
2
+
x−
11
11
11
y
2
= 6x
2
+18x+6 Czy ktoś mógłby wskazać mi błąd
14 sie 14:03
razor:
b
x
1
+x
2
= −
a
b
x
w
= −
2a
łatwo się pomylić
14 sie 14:06
tyu:
to działa, to działa
Dzięki za pomoc.
14 sie 14:10