matematykaszkolna.pl
arkusz Kacper: Mam pytanko emotka Znalazłem ofertę pracy pisania arkuszy maturalnych. I teraz moje pytanie jak myślicie na ile wycenić taki arkusz? (arkusz + klucz rozwiązania) Czekam na pomysły, ale sensowne
14 sie 11:37
PW: Nie rozumiem − masz być "panem z CKE" tworzącym propozycje arkuszy razem z kluczem rozwiązania, czy "murzynem" rozwiązującym gotowe arkusze? Bo jeśli to pierwsze, to moim zdaniem stworzenie akrusza z kluczem wymaga co najmniej tygodnia przemyśleń, intensywnej pracy twórczej. Powiedzmy emotka tysiąc euro.
14 sie 11:54
Kacper: To jest jakaś prywatna firma, zatem ani jedno ani drugie. Jak im taką cenę zaproponuję to zapewne nawet moje zgłoszenie nie przejdzie przez skrzynkę pocztową
14 sie 12:04
5-latek: A moze Kacper tak godzina korepetycji kosztuje ..... zl x ilosc godzin posieconych na przygotowanie i rozwiazanie arkusza Chociaz nie wiem czy to dobry pomysl
14 sie 12:27
PW: Podtrzymuję, że stworzenie jednego arkusza zajmie co najmniej tydzień. Nie możesz przecież podkraść po jednym zadaniu z już istniejących arkuszy i powiedzieć − oto nowy arkusz. Dobrze by było, żeby arkusz zawierał zadania jeśli nie oryginalne, to chociaż nie występujące w maturach z ostatnich lat. To wymaga czasu na porównania. Analiza nowych wymagań programowych też zajmie sporo czasu. Wytypowanie zadania i stworzenie do niego klucza to nie jest "hop−siup", zwłaszcza że niektóre zadania mogą mieć i trzy, i cztery wersje rozwiązań, co trzeba przewidzieć. Może jestem mało zdolny, ale próbowałem stworzyć książkę typu "zbiór zadań z pełnymi rozwiązaniami" − pisałem od razu wersję do druku (skład komputerowy) i nie dało się zrobić więcej niż jedno, dwa niebanalne zadania dziennie.
14 sie 12:29
Kacper: A książka powstała? emotka
14 sie 12:51
Kacper: No to można tylko dwa arkusze w miesiącu, o ile ktoś potrafi wymyślać tak szybko nowe, ciekawe zadania emotka
14 sie 15:50