Oblicz granicę:
kamczatka: Oblicz granicę:
jak to wyliczyć mi wychodzi coś takiego:
14 sie 11:01
Piotr 10: Wstawza x=3 i Ci wyjdzie
14 sie 11:03
14 sie 11:09
14 sie 11:10
Piotr 10: Tak
14 sie 11:11
kamczatka: a w odpowiedziach mam wynik 0, błąd w odp?
14 sie 11:11
Piotr 10: Dobrze przepisany przykład?
14 sie 11:13
kamczatka: tak, mógłbyś pomóc jeszcze w tym przykładzie:
| | 0 | |
mi wychodzi |
| = 0 dobrze ? |
| | 1 | |
14 sie 11:14
Piotr 10: Dla mnie ok
14 sie 11:17
kamczatka: a taki przykłąd też poprany:
lim x−−> 1− x + 1 = lim x−− > 1− = 1− + 1 = 2−
14 sie 11:22
Piotr 10: Za x wstawiasz x=1 bez tego 'minusa' w wykładniku
14 sie 11:24
kamczatka: a jeszcze mam zbadać czy ciąglość funkcji:
f(x) {
| | 5 − x | |
dla lim x −− > 5− |
| = 0 |
| | 25 − x2 | |
| | 1 | | 1 | |
dla lim x−− > 5+ |
| = |
| |
| | 2x | | 10 | |
i w odp mam że funkcja jest ciągła, lecz dla lim x −− > 5
− wychodzi inny wynik, robię coś źle
?
14 sie 11:29
14 sie 11:34
Kacper: pokaż jak liczysz

ja np tak
| | 5−x | | 5−x | |
limx → 5− f(x) =limx → 5− |
| =limx → 5− |
| = |
| | 25−x2 | | (5−x)(5+x) | |
14 sie 11:35
jakubs:
14 sie 11:36
kamczatka: aha bo ja od razu zrobiłem tak 25 − 52 = 0, to tak nie można ?
14 sie 11:38
Kacper: i dostałeś 0 w mianowniku

od kiedy tak można?
14 sie 11:42
kamczatka: ale czemu nie można ? bo w normalnych funkcjach chyba tak można robić
14 sie 11:46
Kacper: | | 0 | |
Granica |
| to symbol nieoznaczony − wniosek nie można. |
| | 0 | |
Ta funkcja też jest normalna
14 sie 11:46
kamczatka: to w normalnych funkcjach też tak nie można?
14 sie 11:47
Kacper: nie
14 sie 11:49
kamczatka: dobra dzięki
14 sie 11:51