proszę o sprawdzenie irozwiązanie
proszę o rozwiązanie: rozwiąż równanie
sinxsin2x = cosxcos2x
ja to zrobiłem tak
sinx(2sinxcosx) = cosx( 1− 2sin2x)
2sin2xcosx = cosx − 2sin2xcosx
4sin2xcosx − cosx = 0
cosx ( 4sin2x − 1 ) = 0
cosx = 0 lub 4sin2x = 1
x = π2 + 2kπ lub sinx = 12 ⇒ x = π6 + 2kπ lub x = − π6 + 2kπ
nie wiem gdzie robię błąd bo wynik jest
x = π6 + kπ3
z następnym zadaniem mam też problem cosxsin7x = cos3xsin5x
wynik tego równania to x = kπ2 lub x = π8 + kπ4
14 sie 08:14
Kacper: w drugim popatrz na wzory dotyczące sumy funkcji trygonometrycznych

w pierwszym nie chce mi się myśleć z rana
14 sie 08:33
J:
2) cosxsin7x = cos3xsin5x ⇔ 2cosxsin7x = 2cos3xsin5x ⇔ sin8x + sin6x = sin8x + sin2x ⇔
sin6x = sin2x ⇔ sin6x − sin2x = 0 ⇔ 2sin2xcos4x = 0 ⇔ sin2x = 0 lub cos4x = 0
| | π | | kπ | | π | | kπ | |
2x = 0 + kπ lub 4x = |
| + kπ ⇔ x = |
| lub x = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | | 4 | |
14 sie 08:59
Godzio:
Pierwszy można nieco łatwiej
cosxcos2x − sinxsin2x = 0
cos(x + 2x) = 0
cos(3x) = 0
i od razu mamy rozwiązanie
14 sie 09:36
Kacper: Ładnie
Godzio
14 sie 09:43
PW: Odpowiedź na pytanie "gdzie robię błąd":
| | π | | π | |
1. rozwiązaniem równania cosx=0 jest x= |
| +kπ − wziąłeś x= |
| +2kπ, czyli co |
| | 2 | | 2 | |
drugie rozwiązanie
2. rozwiązaniami równania
4sin
2x = 1
są
| | 1 | | 1 | |
sinx = |
| lub sinx = − |
| , |
| | 2 | | 2 | |
z każdej wersji będą dwie serie rozwiązań.
14 sie 11:43
proszę o rozwiązanie: w takim razie jakie jest rozwiązanie 1−go zadania
14 sie 14:36
PW: Takie jak podał
Godzio:
cos3x=0
− zgadza się z podanym przez Ciebie wynikiem.
Rozwiązanie Twoim sposobem dałoby kilka osobnych serii rozwiązań, które w sumie określą ten sam
zbiór rozwiązań − można je zapisać razem jednym wzorem (1), ale podanie ich osobno nie jest
błędem, a nie każdy widzi możliwość "kondensacji".
14 sie 17:31
proszę o rozwiązanie: wielkie dzięki za rozwiązanie
14 sie 20:27
proszę o rozwiązanie: mam pytanie do J
z jakiego wzoru skorzystałeś że
2cosxsin7x = 2cos3xsin5x ⇔ sin8x + sin6x = sin8x + sin2x
14 sie 20:38
Kacper: suma sinusów
14 sie 20:41
proszę o rozwiązanie: dziękuję już doszedłem do tego
14 sie 21:12
proszę o rozwiązanie: wracając do zadania 2 pytanie do J
ponawiam zapytanie jak doszedłeś do sin8x + sin6x = sin8x + sin2x bo z tego działania wynika
to
2cosxsin7x = 2cos3xsin5x (sumy sinusów) ale jak można się domyślać że z tego
2cosxsin7x = 2cos3xsin5x
wynika sin8x + sin6x = sin8x + sin2x
15 sie 13:21
J:
| | 8+6 | | 8 − 6 | |
..... trzeba mieć tzw "oko" ... |
| = 7 i |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | 8+2 | | 8 − 2 | |
... oraz |
| = 5 i |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
16 sie 17:58
proszę o rozwiązanie: to ja wiem ale masz wyjściowe równanie 2 cosxsin7x = 2cos3xsin5x
a nie sin8x + sin6x = sin8x + sin2x
16 sie 20:28
Kacper: dlatego trzeba mieć "oko"
16 sie 20:37
Bogdan:
| | α+β | | α−β | |
2sin |
| cos |
| = sinα + sinβ |
| | 2 | | 2 | |
2sin7x cosx = sin8x + sin6x
Rozwiązyjemy układ równań:
| | α+β | |
7x = |
| /*2 ⇒ 14x = α + β |
| | 2 | |
| | α−β | |
x = |
| /*2 ⇒ 2x = α − β |
| | 2 | |
Po rozwiązaniu tego układu równań otrzymujemy: α = 8x i β = 6x
16 sie 20:38
proszę o rozwiązanie: dziękuję za rozwiązanie
16 sie 21:20