14 sie 03:10
Dziadek Mróz:
Obiektówka z początku to młócka, ale jak się wkręcić to można wszystko zamodelować
14 sie 11:08
jakubs: Suba mam tam już od jakiegoś czasu, ale nie korzystałem jeszcze.
14 sie 11:30
asdf: na start obiektowka − troche skok na gleboka wode, jednak sa tutaj switche, ify, fory itd

(chyba...osobiscie nie sledze tego kursu)
14 sie 21:31
Mateusz: Ja natomiast uważam ze na start obiektówka jest najlepsza m.in od razu przyzwyczaja do
organizowania sobie kodu no i im dłużej będzie sie przebywało z klasami, konstruktorami etc to
tym bardziej wejdzie to w krew, z doświadczenia wiem że jak sie zacznie pozniej to trudno się
przestawić.
17 sie 08:26
Dziadek Mróz:
Najłatwiej obiektówkę zacząć na C#, zainstaluj sobie CodeBlocks, VisualStudio lub MonoDevelop i
poszukaj zadań w sieci z przykładowymi rozwiązaniami.
17 sie 12:43
asdf: @Mateusz
bardziej restrykcyjne jest programowania strukturalne od obiektowego, wiec ten paradygmat
jeszcze bardziej wymusza kontrole kodu. Sama klasa, kontruktor to zadna magia − 40 minut i
koniec, jednak NA START lepiej jest zostawic takie cos jak przeciazone metody, ktore sa juz
dostepne na tym poziomie. Dodatkowo − hermetyzacja. Jak od samego poczatku zacznie sie na tym
− mozna zlych nawykow sie nauczyc, chodzi mi tu o "bezpieczny kod" − przeciez klasy sie nie
pisze dla siebie, tylko tez dla innych. Co jesli ktos zle uzyje Twoich metod, ktore dales
publiczne, a nie powinienes? Tego nalezy uzywac z glowa, a nie "dam wszedzie public, tez
bedzie OK!". Zaznaczam, ze poczatkujacy z pewnoscia takich rzeczy robic nie bedzie, jednak te
zle nawyki zostaja

@Dziadek
Racja!

Visual studio − magia sama w sobie, dodatkowo IntelliSense bardzo usprawnia pisanie kodu. (a
przy znajomosci skrotow −
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms165392.aspx) mozna bardzo duzo czasu zaosczedzic. Do tego nauka Vim
(zakladajac bezwzrokowe pisanie na klawiaturze), zaisnstalowanie tego jako plug−in do VS
(VsVim −
http://visualstudiogallery.msdn.microsoft.com/59ca71b3-a4a3-46ca-8fe1-0e90e3f79329) to juz programista jest w 7 niebie

.
17 sie 14:44
asdf: @Mateusz c.d:
prosty przyklad:
uzycie jakiego providera do SQLite, nastepnie udostenienie napisanej klasy, gdzie publiczny
jest obiekt:
string SQLConnect;
Taka osoba juz prawie ma dostep do Twojej bazy danych, moze sobie ja pobrac, a pozniej dla
zlosliwosci − usunac...i co wtedy? Czego Jas sie nie nauczy tego Jan nie bedzie umial..albo
sie nauczy jak straci baze danych.
17 sie 14:48
Dziadek Mróz:
Dlatego w obiekcie ustawia się składowe prywatne i tylko je się udostępnia
17 sie 16:24
fx: Przypomina to rozprawę nad tym czy przed nauką jazdy na rowerze należy nauczyć się jeździć
rowerem... Czy jak kto woli − czy wpierw uczyć się strukturalnego a potem dopiero obiektowego.
Dlaczego nie na odwrót? Gdy rozważamy C++ to i owszem można sugerować się chronologią jego
budowania ale w przypadku języków czysto obiektowych − zdecydowanie lepiej od razu skupić się
na programowaniu obiektowym niż poświęcać czas na strukturalne podejście.
Podnoszenie jako argument za nauką wpierw jazdą taczką a potem samochodem (przepraszam, miałem
na myśli postulat porzucenia hermetyzacji i przeładowania) bo hermetyzacja może uczyć złych
nawyków jest wadliwy. Dlaczego? Bo do nauki języków obiektowych wypracowana jest metodologia,
kŧóra polega m.in. na wskazywaniu złych praktyk. Każdy podręcznik dla dowolnego języka
wskazuje jakich rzeczy nie należy robić. Bo złe praktyki nie są cechą języka, są cechą
użytkownika. Nie ważne czy to OCaml, C, Java czy Python.
17 sie 20:15
Mateusz: @asdf kwestia zabezpieczeń aplikacji to juz troche inna bajka a w tym aspekcie mozna nawet
polec na prostszych kwestiach niż to co przedstawiłeś m.in na "zbytecznych"
przywilejach(uprawnienich), mi bardziej chodziło o to co właśnie napisałeś:"Tego nalezy uzywac
z glowa, "a nie "dam wszedzie public, tez
bedzie OK!"
O taką nauke programowania też chodzi jeśli ktoś wiąże z tym przyszłość to będzie musiał
prędzej czy póżniej sie zapoznać z paradygmatem obiektowym. Co do przykładu z metodami
publicznymi −od tego jest planowanie zespół zanim zacznie pisać( czy jak kto woli klepać)
planuje podział prac, strukturę aplikacji itp.
17 sie 20:18
asdf: zablokujcie ktos tego gowniarza

co do tematu: nie chce mi sie juz pisac − podeslalem link, jest pelno metod nauki
programowania, ale nie widzialem jeszcze ksiazki, gdzie na poczatku sa klasy, dopiero pozniej
fory. zegnam
17 sie 20:27
jakubs: Mi program studiów narzuca najpierw programowanie proceduralne (C), a później obiektowe (C++ i
Java), więc ja tak się będę uczył
17 sie 20:32
fx: Mylisz składnię języka (pętle) ze sposobem korzystania z języka.
17 sie 23:18
18 sie 00:08
fx: Dziwnie się zachowujesz. Infantylnie w kontekście prowadzenia dyskusji. Masz do tego prawo,
choć nie wzbudza to dobrych skojarzeń. Podesłany link nie dowodzi niczego co byłoby
zaprzeczeniem tego co napisałem. Obrazuje, że nie w pełni rozumiesz treść pod nim zawartą.
18 sie 10:17