przeksztalcenia
5-latek: | x0,5+1 | | 1 | |
| : |
| |
| x+x1/2+1 | | x1,5−1 | |
zalozenie x nie rowna sie 1
| x1/2+1 | |
| * x3/2−1= |
| x+x1/2+1 | |
| x1/2+1 | |
| * (x1/2)3−13 |
| x+x1/2+1 | |
| x1/2+1 | |
| *(x1/2−1)(x+x1/2+1)=(x1/2+1)(x1/2−1)= x−1 |
| x+x1/2+1 | |
13 sie 22:31
Godzio:
x0.5 narzuca nam dodatkowo, że x ≥ 0
W 1 i 2 linijce z obliczeniami powinny być nawiasy (x3/2 − 1) = ((x1/2)3 − 13)
13 sie 22:39
5-latek: Dzieki
Godzio za uwagi
13 sie 23:03
Mila:
13 sie 23:37
5-latek: Juz wiem po co te nawiasy o ktorych piszsesz .
14 sie 08:08
zombi: Nawiasy owszem powinny być, bo przy tym co napisałeś mnożylibyśmy nasz ułamek jedynie przez
jedno wyrażenie x
3/2
14 sie 09:14