tRYGONOMETRIA
MAJA: Witam, dzisiaj zaczelismy funkcje trygonoemtryczne i mam problem z pewna nierownoscia
trygonometryczna.dodam ze ma wyjsc π/12+kπ/3≤x,π/6+kπ/3
a o to nierownosc:
tg3x≥1
Na co powinnam zwracac uwage przy rozwiazywaniu tego typu nierownosci?Moglabym prosic o jakas
podpowiedz?dziekuje slicznie
9 lis 14:14
Nikka: niech 3x=z
tgz ≥ tgπ4
z wykresu funkcji tg wynika, że tgz>1 dla z∊(π4 + kπ, π2 + kπ)
czyli π4 + kπ ≤ z ≤ π2 + kπ
π4 + kπ ≤ 3x≤ π2 + kπ
dzielimy obustronnie przez 3 (chcemy mieć tylko x)
π12 + kπ3 ≤ x≤ π6 + kπ3
czyli x należy do podanego przez Ciebie przedziału
9 lis 14:47
Aza:

witam

Najprościej rozwiązuje się nierówności patrząc na wykresy
założ x ≠
π2
y = tgx i y = tg
π4= 1
tg3x ≥1 => tg3x ≥tg
π4
widać , gdzie niebieski wykres ( tg3x) jest nad zielonym wykresem tg
π4
zatem dla I. ćw. x€<
π4,
π2) bo x ≠
π2
więc
3x ≥
π4 + k*π i 3x <
π2 +k*π , k€C
dzieląc przez 3 otrzymasz
x ≥
π12+k*
π3 i x <
π6+ k*
π3
odp: x€
< π12+k*
π3 ,
π6 + k*
π3 )
9 lis 14:59
Aza:
Nikka , przedział musi być
prawostronnie otwarty

bo x ≠
π2 dla tgx
9 lis 15:02
Nikka: tak, tak, dla π/2 tg nie istnieje
9 lis 15:07