aa
Hugo:

Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) =
√3sinx + cos x
w przedziale
<0 ;2π>.
f(x) =
√3sinx + cos x
Zabrałbym się za to tak: że policzył bym dla wierzchołków sin i cos wartości tej funkcji.
wierzchołek sin pada w pi/2 czyli to co mnie świeżo MILA i RAZOR

nauczyli:
| | π | | π | | π | |
f( |
| )= √3sin |
| + cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
= 1 *
√3 + 0 =
√3
dla wierzchołka cosinusa
f(0)= 0 + 1 =1
Jeszcze nie wiem co z tym fioletowym pkt gdyby
13 sie 20:28
Maslanek: Prościej
| | √3 | | 1 | | pi | | pi | |
Zauważ, że √3sinx+cosx = 2*( |
| sinx+ |
| cosx) = 2*(sin |
| sinx+cos |
| cosx) |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
=
13 sie 20:30
Maslanek: Ewentualnie wykorzystać rachunek różniczkowy do tego
13 sie 20:31
Kacper: Nie dodajemy wartości na "piechotę". Metoda błędna
13 sie 20:33
Hugo: a z jakiego to jest wzoru
13 sie 20:34
Maslanek: Cosinus różnicy kątów
13 sie 20:37
Kacper: Maślanek zastosował wzór
sin(α+β)=sinα*cosβ+cosα*sinβ
W zasadzie to inny ale ten można
13 sie 20:40
Hugo: no dobrze a jak przeszedłeś z linijki
2(sin pi/3sin x + cos pi/3 cosx) do linijki 2cos(x− pi/3)
13 sie 21:33
Maslanek: Cosinus różnicy kątów
13 sie 21:36
Hugo: okej

a w takim razie jak przeszedleś z tego jedno wyzej
2(
√3/2 sin x + 1/2 cosx) ==========> 2(sin pi/3 sinx + cos pi/3 cosx)
13 sie 21:39
Mila:
Do 21:33.
cos(α−β)=cosα *cosβ+sinα*sinβ
β=x
Wzór stosujesz od prawej do lewej.
Mamy
| | 1 | | √3 | | π | | π | |
2*( |
| *cosx+ |
| *sinx)=2 cos( |
| −x)=2cos(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
Kacper inny wzór stosuje .
Z
w=<−2,2>
13 sie 21:49
Hugo: Ponownie wam dzięuję

i to moje tez mi sie wyjasnilo
13 sie 22:11
Hugo: A Mila to zadanie co wczoraj kacper wrzucił z planimetri próbowała

?
13 sie 22:16
Mila:
Zostawiam to dla młodych orłów.
13 sie 22:26
Hugo: Mila przecież także należysz do młodego pokolenia

! stary to jest Pitagoras i Tależ
13 sie 22:32