oblicz granicę ciągu
wrrrr: oblicz granicę ciągu:

! PROSZĘ

!
lim(gdzie n→
∞)= 2cosn/n (dzelimy całość przez n)
a drugie to mam pytanie czemu jak mam coś takiego
n/
√n2+n+n to czemu wychodzi 1/2... bo tak górę dzielę przez n a dół to to co pod
pierwiastkime przez n
2 a to co po za to przez n

można tak? (robilismy na zajęciach)
9 lis 14:02
Aza:
| | n | | 1 | |
2/ an= |
| = |
|
|
| | n(√1+1n +1) | | √1+1n+1 | |
n→∞
9 lis 14:24
supermatma.pl: | | 2cosn | |
Odnośnie przykładu |
| razu wiać, że granicą jest liczba 0, gdyż licznik jest |
| | n | |
ograniczony, a mianownik rośnie niegraniczenie.
Zanim zastosujemy twierdzenie o trzech ciągach, szacujemy obustronnie
korzystmy z nierówności |cos(x)|≤1. Mamy
| | 1 | | 1 | |
− |
| ≤U{2cosn}}{n}≤ |
| . |
| | n | | n | |
| | 1 | | 1 | |
ciągi an= |
| i an=− |
| są zbieżne do 0, zatem na mocy twierdzenia o trzech ciągach |
| | n | | n | |
| | 2cosn | |
ciąg cn = |
| jest zbieżny do 0. |
| | n | |
Więcej przykładów tutaj
http://www.freemaths.us/
9 lis 15:20
supermatma.pl: Powinno być
9 lis 15:26
wrrr: a w 1 przypadku co sie z tą nką dzieje że jej pozniej (na górze i przed pierwiastkiem)
nie ma i chyba powinno sięwyłączyć n2 żeby póżniej było 1/n
9 lis 18:15
wrrr: przecież jak wyciągnie się n z licznika to będzie n √n+1+1 a nie 1/n
9 lis 18:25
wrrr: przecież jak wyciągnie się n z licznika to będzie n √n+1+1 a nie 1/n
9 lis 18:25
wrrr: przecież jak wyciągnie się n z licznika to będzie n √n+1+1 a nie 1/n
9 lis 18:26
supermatma.pl: Faktycznie, powinniśmy nierówność |cos(x)|≤1 przemnożyć przez 2, czyli korzystamy z
nierówności
2|cos(x)|≤2. Zatem będzie
Teraz dzielimy całość przez 2, i otrzymujemy
| | 2cosn | |
Zatem na mocy twierdzenia o trzech ciągach ciąg cn= |
| jest zbieżny do 0. |
| | n | |
9 lis 18:30
wrrr: chodzi mi o to drugie sorki
9 lis 18:36
wrrr: chodzi mi o to drugie sorki
9 lis 18:36
supermatma.pl: Odpowiadam na to drugie
| | n | |
Koleżanka Aza dobrze policzyła, o ile ciąg wyjściowy ma postać |
| . |
| | √n2+n+n | |
Po wyłączeniu n mamy
| n | | n | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| √n2+n+n | | n(√1+1/n+1) | | √1+1/n+1 | |
9 lis 18:38
wrrr: dokładnie mi opisz to drugie bo jak wyciagnie się przed pierwiastek samo n to napewno nie
wyjdzie coś takiego √1+1/n+1 bo podstawą było √n2+n+n wiec
9 lis 18:38
wrrr: ale dlaczego +1

w mianowniku już poza pierwiastkiem

i czemu póżniej z n w liczniku robi się
jeden

i jak wyciągamy samo n to czemu z n
2 robi się jeden

a z n robi się 1/n
9 lis 18:40
supermatma.pl: Po kolei
| | n | |
n z licznika znika, gdyż skracamy ułamek |
| , |
| | n(√1+1/n+1) | |
czyli dzielimy licznik i mianownik przez n, zatem
| n | | 1 | |
| = |
| |
| n(√1+1/n+1) | | √1+1/n+1 | |
Wyłączamy n w następujący sposób
| n | | n | | n | | n | |
| = |
| = |
| = |
| |
| √n2+n+n | | √n2(1+1/n)+n | | n√1+1/n+n | | n(√1+1/n+1) | |
9 lis 18:50
wrrr: nie przekonuje mnie to.... znaczy przekonuje mnie to jak wyciagamy n
2 z pierwiastka ale
póżniej jak n
2 staje się n też jakoś rozumię ale czemu póżźniej to już nie wiem czemu tak sie
dzieje
9 lis 18:54
wrrr: to rozumiem że n
√1+1/n+n ale czemu póżniej n(
√1+1/n+1 to tak jak by znow wyciagamy n

tylko czemu tylko z tej ostatniej liczby
9 lis 18:56
supermatma.pl: Dodam jeszcze, że √n2=n.
9 lis 18:57
wrrr: chodzi mi o to że jak wyciagamy przed nawaist to n to czemu tylko tak jakby dzielimy ostatnią
liczbe przez n ... a czemu nie dzielimy tych co są w pierwiastku
9 lis 18:58
supermatma.pl: Zwyczajnie wyłączasz n,
n√1+1/n+n = n(√1+1/n+1)
9 lis 18:59
wrrr: no ale wtedy przy mnożeniu wyszło by
√1n+1+n czyż nie tak
9 lis 19:01
wrrr: no ale wtedy przy mnożeniu wyszło by
√1n+1+n czyż nie tak
9 lis 19:02
supermatma.pl: Jeszcze dokładniej
n√1+1/n+n=n*√1+1/n+1*n=n(√1+1/n+1)
9 lis 19:02
wrrr: no ale nic nie wyłączyliśmy z pierwiastka w takim razie... chyba
9 lis 19:08
supermatma.pl: Z pierwiastka nie potrzeba już nic wyłączać.
Niech a,d,g będą liczbami rzeczywistymi, możemy napisać
a*d+a*g=a(d+g)
9 lis 19:10
wrrr: dobra już wiem dzięki Ci wielkie
9 lis 19:11
wrrr: po prostu ten pierwiatek traktowałam jako 2 liczby zamiast jako jedna.. zawsze te pierwiastki
mnie w błąd wprowadzały..... dziękuję bardzo za cierpliwość
9 lis 19:13