aa
Hugo: rozwiąz równanie w
√3cos x = 1+ sin x w przedziale <0, 2pi> .
√3cos x = 1+ sinx
1 = sinx −
√3cosx /
2
1= (sinx−
√3cosx)
2
1= sin
2x − 2
√3sinxcosx + 3cos
2x
1= sin
2x − 2
√3sinxcosx + 3cos
2x
1=
sin2x +cos2x +2cos
2x − 2
√3sinxcosx
1=1+2cos
2x − 2
√3sin2x
0= 2(1−sin
2x) −2
√3sin2x
0=2 − 2sin
2x − 2
√3sin2x /:2
1 − sin
2x −
√3sin2x = 0
i czo dalej
13 sie 17:38
Hugo: pod czerwonym mam źle bo źle złożyłem do sin2x
1=1+2cos2x − √3sin2x
0= 2(1−sin2x) −√3sin2x
0=2 − 2sin2x − √3sin2x
− 2sin2x − √3sin2x + 2 = 0
13 sie 17:42
razor: A to można tak podnosić równanie do kwadratu bez założeń?

Prościej będzie tak
√3cosx = 1+sinx | ()
2
3cos
2x = 1+2sinx+sin
2x
3(1−sin
2x) = 1+2sinx+sin
2x
4sin
2x+2sinx−2 = 0
oczywiście przy odpowiednich założeniach
13 sie 17:44
Hugo:

jakich założeniach

no prosciej

4sin
2x+2sinx−2 = 0
4t
2 + 2t −2 =0
2t
2 +t −1=0
Δ= 1+8 = 9
t
1= −1−3/4 v t
2=−1+3/4
t
1= − 1 v t
2 = 0,5
sinx = −1 v sin x = 0,5
13 sie 17:56
razor: 1 = −1 | ()
2
1 = 1
hmm
| | 5π | |
podstaw |
| do pierwszego równania i zobacz co się stanie |
| | 6 | |
13 sie 18:03
Hugo: to jest z matury zadanie i wlaśnie na tym przykładzie chce sie nauczyc czy coś; naucz mnie

kiedy sie wlasnie odejmuje te rozwiązania
Jaka jest zasada? z tą odpadanką
13 sie 18:11
Mila:
I sposób
√3 cosx−sinx=1 /:2
| √3 | | 1 | | 1 | |
| *cosx− |
| *sinx= |
| ⇔ |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 1 | |
sin |
| *cosx−cos |
| *sinx= |
| ⇔Korzystam z wzoru sin(α−β)=... |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | π | | 1 | |
sin( |
| −x)= |
| i x∊<0,2π>⇔ |
| | 3 | | 2 | |
| π | | π | | π | | 5π | |
| −x= |
| +2kπ lub |
| −x= |
| +2kπ i x∊<0,2π> |
| 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | π | | −π | |
x= |
| −2kπ lub x= |
| −2kπ |
| | 6 | | 2 | |
Podstawiam k=0
| | π | | π | |
x= |
| ∊<0,2π> lub x=− |
| ∉<0,2π> |
| | 6 | | 2 | |
Podstawiam k=−1
| | π | | π | | 3π | |
x= |
| +2π∉<0,2π> lub x=− |
| +2π= |
| ∊<0,2π> |
| | 6 | | 2 | | 2 | |
odp.
==================
13 sie 18:23
Hugo: no Dobrze Milo dziękuję, ale nie o to sie dokońca rozchodzi

@Razor: czyli przez to że podnosiliśmy do kwadratu sie kasuje 1 rozw a takto wszystko
13 sie 18:44
Hugo: A jak moge podstawić do 1 równania 5/6 pi

√3cos x = 1+ sin x
13 sie 18:51
Hugo: bo na chłopski rozum <myśli>
1 = (cośtam)
2
1= cośtam
2
i potem było u mnie:
x = 3/2 pi v
x = 5/6 pi v x=1/6pi
sinx = 0,5
i tu mamy prawda:
x = pi/6 lub 5/6 i to drugie odpada

ale no...

jak to dowieźć że to akurat wykasować
i jak podstawić
13 sie 19:01
Mila:
No, niezupełnie masz rację, Twoje kombinacje są ryzykowne.
| | 5π | | 3 | |
L=√3*cos |
| =√3*(−√3}{2}=− |
| |
| | 6 | | 2 | |
L≠P
13 sie 19:03
Hugo: 
ooo to tak sie to podstawia dziekuje !
Milo dziś miałem siódmą godzię korypetycji i chodź na forum to nie wygląda bardzo sb radzę w
tłumaczeniu zadań mojemu uczniowi

!
13 sie 19:27
Kacper: Hugo daje korki?
13 sie 19:34
Hugo: Melchiorowi i Baltazarowi a czo
13 sie 19:42
Hugo: Podobno należy robić to co sie lubi bezwzględu na konsekwencje. Życie jest po to by być
szczęślliwym
13 sie 19:46
Kacper: I oni cie słuchają?
13 sie 19:51
bezendu:

Kacper wejdź na gadu
13 sie 19:52
Kacper: już
13 sie 20:00
Hugo: Huguś jest świetnym mówcą i uwielbia malować
13 sie 20:08