| x2 | ||
2x+√x2−1(1+ | ) | |
| x2−1 |
| √x2−1*x2 | ||
2x+√x2−1+ | = po sprowadzeniu do wspolnego mianownika | |
| x2−1 |
| 2x(x2−1) +√x2−1(x2−1)+√x2−1*x2 | |
= | |
| x2−1 |
| 2x3−2x+√x2−1x2−√x2−1+√x2−1x2 | |
= | |
| x2−1 |
| 2x3−2x+2√x2−1*x2−√x2−1 | |
mozna cos jeszce z tego wyczarowac ? | |
| x2−1 |
| 1 | ||
A potem jeszce mam od tego odjac | ||
| x2−1 |
| 1 | ||
mam odjac ale | . | |
| √x2−1 |
| x2 | ||
Po pierwiastku √x2−1 ma być mnożenie *(1+ | ) ? | |
| x2−1 |
tak ma byc mnozenie . i potem od tego 1 wyrazenia mam odjac takie
| x | ||
ciezko to zapisac wiec zapisze tak 1+ | i to ma byc podzielone przez x+√x2−1 | |
| √x2−1 |
| 1 | ||
Ztego drugiego wyrazenia wyszlo mi | ||
| √x2−1 |
| x2 | ||
2x+√x2−1* (1+ | ) | |
| x2−1 |
Zrobiłem coś takiego...
| 2x2−1 | ||
2x+√x2−1* | = | |
| x2−1 |
| 2x2−1 | ||
=2x+ | =.. ale jak dalej ruszyć to nie wiem | |
| √x2−1 |
| x2 | ||
Pierwsze liczę, mnożę √x2−1 przez (1+ | ||
| x2−1 |
| x2√x2−1 | 1 | |||
2x+√x2+1+ | − | = | ||
| x2−1 | √x2−1 |
| x2√x2−1 | √x2−1 | |||
=2x+√x2−1+ | − | = | ||
| x2−1 | x2−1 |
| x2−1 | ||
=2x+√x2−1+√x2−1* | = | |
| x2−1 |
Jutro to przeanalizuje . Dobranoc
Dobranoc.
Pozdrawiam .
Zalapalem o co chodzi . Wiec tak . najpierw usunelas niewymiernosc z mianownika wyrazenia
| 1 | ||
a potem przy odejmowaniu zostal wyciagniety przed nawias wspolny czynnik | ||
| √x2−1 |