Oblicz granicę:
kamczatka: Oblicz granicę:
bym wiedział jak to zrobić jakby było x−1 a tak to jak ?
12 sie 21:10
Kacper: Ja nie mogę jak wy myślicie?
12 sie 21:32
Kacper: Tak trudno wstawić 1 do wyrażenia?
12 sie 21:32
kamczatka: | | 2 | |
no tak ale wtedy będzie |
| = 1 a w odpowiedzi mam +∞ |
| | 2 | |
12 sie 21:34
bezendu:
W końcu to nie liceum tylko ''matematyka wyższa''
12 sie 21:37
kamczatka: wiem może przykład trywialny ale jakoś nie mogę go rozwiązać x dązy do 1 z lewej strony czyli
jest od 1 trochę mniejszy, ale jak może wyjść +∞?
12 sie 21:42
kamczatka: to jak pomoże ktoś ?
12 sie 21:49
Mila:

To jest wykres f(x) .
Musiałes źle przepisać wzór, granica w x=1 jest równa 1.
Pewnie masz obliczyc ganicę w (−1)
lim
x→(−1)− f(x)=
∞
lim
x→(−1)+ f(x)=−
∞
12 sie 21:51
kamczatka: dobra dzięki już wiem co nie tak
12 sie 21:56
Mila:

To dobrze.
12 sie 22:05