5-latek:

no to czytamy
funkcja f(x) przyporzadowuje kazdej liczbie calkowitej z przedzialu <−2,5> jej kwadrat .
czyli jest to przedzial obustronnie domknity wiec liczby −2 i 5 beda nalezec do tego
przedzialu
awiec do tego przedzialu naleza takie liczby calkowite x nalezy { −2 .−1 ,0. 1,2, 3, 4, 5.}
i kazdemu x
owi z tego zbioru przyporzadkowuje kwadrat tego x
a
czyli juz mozemy zapisac ze f(x)=x
2
czytamy dalej Kwadrat tem ma byc pomniejzony o czterokrotnosc tej liczby . to jesli nasza
liczba to x wiec cztrokrotnosc tej liczby to 4x
czyli od x
2 musimy odjac 4x wiec nasza funkcja bedzie miala postac
f(x)=x2−4x dla x
nalezy <−2,5>
policzmy np dla x=−2 wiec y=(−2)
2−4*(−2)=4+8=12 czyli zaznaczasz puknt (−2,12)
policzmy dla x=0 to y=0
2−4*0=0 czyli zaznaczasz punkt (0.0)
x=−1 to y=(−1)
2−4*(−1)= 1+4=5 czyli zaznaczasz punkt (−1,5)
i np dla x=3 to y=3
2−4*3=9−12=−3 czyli zaznaczasz punkt (3.−3)
PO prostu do wzoru funkckji podstawaiasz x i liczysz wartosc tej funkcji w tym punkckie (czyli
y )
Zauwaz ze tutaj wykresem nie bedzie parabola bo nie masz napisane ze kazdej liczbie
rzeczywistej z tego przedzialu tylko to beda punkty
Reszte sobie policz i dokoncz wykres