narysuj wykres funkcji
anaaa: Naszkicuj wykres funkcji g(x)= 3(2−x) , x∊(−7;1> . Wyznacz , jeśli istnieje , najmniejszą i
największą wartość funkcji.
12 sie 19:22
Janek191:

y = g(x) = 3( 2 − x) = 6 − 3 x = − 3 x + 6 ; x ∊ ( − 7; 1 >
y = g(x) jest funkcją liniową malejącą, bo a = − 3 < 0
Mamy
g(− 7) = − 3*(−7) + 6 = 21 + 6 = 27 A = ( − 7; 27 )
g(1) = − 3*1 + 6 = − 3 + 6 = 3 B = ( 1 ; 3)
Rysujemy wykres funkcji g(x) = − 3 x + 6 dla x ∊ ℛ,
a następnie ograniczamy go do podanej dziedziny : Dg = ( − 7; 1 >
Największa wartość nie istnieje.
Najmniejsza wartość , to y
min = g(1) = 3
13 sie 08:06
anaaa: Dzięki
13 sie 12:21