Oblicz logarytm
Janek191:
a)Wiedząc, że log98 56 = k obliczyć log7 14
Wskazówka : 98 = 2*49 = 2*72 , 56 = 7*8 = 7*23
b) Wiedząc, że log12 72 = m obliczyć log54 24
12 sie 15:36
Hugo: log
98 56 = k
| log7 56 | | log7 2*72 | | log7 2*72 | |
| = |
| = |
| = |
| log7 98 | | log7 7*23 | | 8 | |
| log7 2+log772 | | log7 2+2log77 | | log7 14 + log77 | | log7 14 + 1 | |
| = |
| = |
| = |
| =k |
| 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
log
7 14 + 1 =8k
log
7 14 =7k
12 sie 16:01
razor: | | log77*23 | | 1 + 3log72 | |
log9856 = |
| = |
| = k |
| | log72*72 | | 2+ log72 | |
log
714 = log
77*2 = 1+log
72
log
72 = log
714−1
| | 1+3(log714−1) | | 3log714−2 | |
k = |
| = |
| |
| | 2+log714−1 | | 1+log714 | |
k + k*log
714 = 3log
714−2
(k−3)log
714 = −2−k
pewnie jest prostszy sposób ale nie chce mi się teraz zastanawiać
12 sie 16:02
Hugo: xddd razor powiedz gdzie mam źle
12 sie 16:04
razor: od kiedy 56 = 2*7
2 i log
798 = 8?
12 sie 16:05
J:
Hugo ... log
7(7*2
3) = log
77 +3 log
72 ... a nie 8..
12 sie 16:05
J: | | 1 | |
Mnie wychodzi: log714 = |
| + 1 ...  |
| | 3 − k | |
12 sie 16:07
Janek191:
@ Razor Dobrze
12 sie 16:07
Hugo: <myśli>
| −2−k | |
|  toż to f homograficzna ! i mozna ładniej zapisać ! |
| k−3 | |
| −2−k | | +3−k −5 | | −(k−3)−5 | | 5 | |
| = |
| = |
| = −1 |
| |
| k−3 | | k−3 | | k−3 | | k−3 | |
12 sie 16:07
Hugo: racja
12 sie 16:09
12 sie 16:09
J: Tak... już widzę, gdzie zbłądziłem...
12 sie 16:11
razor: m = log
1272 = log
12144 − log
122 = 2−log
122 → log
122 = 2−m
m = log
12(2
3*3
2) = 3log
122+2log
123 = 3(2−m)+2log
123 = 6−3m+2log
123 →
2log
123 = 4m−6
| | log1224 | | 1+log122 | | 1+2−m | |
log5424 = |
| = |
| = |
| = |
| | log1254 | | 1+2log123 | | 1+4m−6 | |
chyba trochę na około poszedłem, muszę sobię trochę odświeżyć logarytmy bo opornie idzie
12 sie 16:32
razor: no i zrobiłem byka jeszcze

trzeba poprawić
12 sie 16:35
razor: | | 1+log122 | | 1+2−m | | 3−m | |
log5424 = |
| = |
| = |
| |
| | 1+2log123−log122 | | 1+4m−6−2+m | | 5m−7 | |
12 sie 16:39
12 sie 16:46