Suma logorytmu
Kuba: Mam pytanie, dlaczego nie mogę zrobić tego w ten sposób:
| | 4 | | 2 | |
log816+1=log824+1=log8(√4)4+1=log8(412)4+1= |
| + |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
Czy w tym przypadku muszę pod pierwiastek wyciągnąć jak największą liczbę? bo wynik jest inny
12 sie 14:51
ICSP: log8 (16) + 1
1 nie należy do logarytmu., czyli najpierw musisz obliczyć log8 16 i do tego co ci wyjdzie
dodajesz 1.
12 sie 14:54
Janek191:
| | 1 | |
log8 16 + 1 = log23 16 + 1 = |
| log2 24 + 1= |
| | 3 | |
| | 1 | | 4 | | 3 | | 7 | |
= |
| *4 *log2 2 + 1 = |
| * 1 + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
12 sie 14:56
Mila:
| | log2(16) | | 4 | |
log8(16)= |
| = |
| |
| | log2(8) | | 3 | |
12 sie 14:58
PW: Zwyczajnie z definicji:
log
816 = x ⇔ 8
x = 16, zamieniamy obie strony na potęgi dwójki i rozwiązanie widać.
| | 1 | | 4 | |
Zrobiłeś coś dziwnego (co to jest 4 |
| i dlaczego logarytm z tego ma być równy |
| ?) |
| | 2 | | 2 | |
12 sie 14:59
J: Liczy się prostota rozwiązania ...
12 sie 14:59
J: Miałem na myśli post: 14:58.
12 sie 15:00
PW: Nie wybrzydzaj, wzór na zamianę podstawy logarytmu adept też musi opanować, a wynik Mili
jest natychmiastowy.
12 sie 15:07
J: Przecież o tym mówię.
12 sie 15:15
PW: Żartujesz sobie. Proste rozwiązanie to takie, które korzysta z definicji logarytmu (14:59).
Rozwiązanie
Mili podoba mi się, ale wymaga pamiętania wzoru na zamianę podstawy − a więc
jest teoretycznie bardziej skomplikowane
12 sie 15:25
J: Tylko teoretycznie....
12 sie 15:28
Kuba: Ale ja dokładnie wiem że 1 doliczamy na końcu zadania. Tu chodzi o inny wzór niż u mili ale ok

Bo jak wiemy istnieją inne wzoru a jednak w tym przypadku jest nieprawidłowy bo wychodzi
mi inny wynik ocb

dziękuje za odpowiedzi
13 sie 14:55
J: Który wzór jest nieprawidłowy ?
13 sie 15:03