Oblicz granicę funkcji:
kamczatka: Oblicz granicę funkcji:
| | |2 − x| | |
lim x −− > 2− |
| |
| | 2 − x | |
i czemu rozwiązanie jest takie:
| | 2 − x | |
lim x −− > 2− |
| = 1 |
| | 2 − x | |
czemu wartość bezwzględna nie zmienia znaku na −2 + x ?
12 sie 11:20
J: Zauważ,ze dla x < 2 ( na lewo od 2 ) wyrażnie: 2 − x > 0 , więc: I2−xI = 2−x
12 sie 11:24
kamczatka: aha jakby było na lewo od 2 wtedy zmiana znaku jest ?
12 sie 11:27
jakubs: Na prawo od 2, wtedy zmiana
12 sie 11:28
J: Jeśli na prawo... to zmiana znaku, bo dla x > 2 ( na prawo) : I2 − xI = x − 2
12 sie 11:35
kamczatka: a taki zapisy byłby poprawny jak x > 2 |2 − x| = −2 + x
12 sie 11:36
J: Tak ... to to samo co : x − 2
12 sie 11:51