Figury na płaszczyźnie kartezjanskiej
Piter23: Punkty K1, K2, Kn−1 dzieła odcinek AB na n równych części .oblicz współczesne K1, K2,
K{n−1} b) A=(−8, 4) B=(4,−8) n=3 c) A=(−1,−1) B=(23, 23) i n=4
11 sie 23:13
PIter23: witam nikt mi nie pomoze?
12 sie 06:37
Janek191:
b) A = ( − 8; 4) B = ( 4 ; − 8) n = 3
K
1 , K
2
Niech K
1 = ( x
1; y
1) , K
2 = ( x
2 ; y
2)
Mamy
→ →
A K
1 =
13 AB
[ x
1 − (−8); y
1 − 4 ] =
13 *[ 4 − (−8); − 8 − 4] =
13*[ 12 ; − 12 ] = [ 4; − 4]
więc
x
1 + 8 = 4 i y
1 − 4 = − 4
x
1 = − 4 i y
1 = 0
K
1 =( − 4; 0 )
============
→ →
AK
2 =
23 AB
[ x
2 + 8; y
2 − 4 ] =
23*[ 12; − 12 ] = [ 8; − 8 ]
więc
x
2 + 8 = 8 i y
2 − 4 = − 8
x
2 = 0 i y
2 = − 4
K
2 = ( 0 ; − 4)
============
c)
A = ( − 1; − 1) B = ( 23 ; 23 ) n = 4
K
1, K
2, K
2
K
2 obliczamy jako środek odcinka AB
K
1 obliczamy jako środek odcinka A K
2
K
3 obliczamy jako środek odcinka K
2 B
więc
| | − 1 + 23 | | − 1 + 23 | |
K2 = ( |
| ; |
| ) = ( 11; 11) |
| | 2 | | 2 | |
| | − 1 + 11 | | − 1 + 11 | |
K1 = ( |
| ; |
| ) = ( 5 ; 5) |
| | 2 | | 2 | |
| | 11 + 23 | | 11 + 23 | |
K3 = ( |
| ; |
| ) = ( 17; 17 ) |
| | 2 | | 2 | |
12 sie 06:43
PIter23: dzieki kolego

nie wiedzialem jak to rozgrysc
12 sie 21:23