nierwonosci wykladnicze
gad: mam problem z nastepujacymi nierownosciami wykladniczymi , nalezy wskazac najwieksza liczbe
calkowita spelniajaca nierownosc :
| | 7 | | 1 | | 1 | | 10 | |
2x − |
| < |
| , |
| − |
| + 16 ≤ 0 |
| | 4 | | 4x | | 4x | | 2x | |
11 sie 22:36
Ajtek:
W obu przypadkach podstawienie 2x=t i t>0
11 sie 22:38
gad: tyle to tez sie domyslilem co dalej
11 sie 22:41
Ajtek:
Nierówność kwadratową umiesz rozwiązać

.
11 sie 22:44
5-latek: Odrobine grzeczniej kolego
Przeciez mozna napisac
| | 7 | | 1 | |
to t− |
| < |
| i nie wien co dalej |
| | 4 | | t2 | |
11 sie 22:46
Mila:
2x=t, t>0
4x=(2x)2=t2 podstawiasz i rozwiązujesz nierówność, ponieważ 2x>0 to możesz pomnożyć obie
strony nierówności przez t bez zmiany kierunku nierówności, otrzymasz nierówności kwadratowe,
które umiesz rozwiązywać. Spróbuj.
11 sie 22:47
gad: | | 7 | |
tylko tam bedzie t3 − |
| t2<1 to tez jakas czarna magia |
| | 4 | |
11 sie 22:47
gad: ok juz probuje
11 sie 22:48
Ajtek:
Wielomian 3 stopnia do rozwiązania, tzn nierówność wielomianowa.
Hej
Mila
11 sie 22:49
gad: jak wielomian to lajt juz z tym jade
11 sie 22:50
5-latek: 4t3−7t2<4 po pomozeniu obu stron nierownosci przez 4
4t3−7t2−4<0 i szukaj pierwiastka wsrod dzielnikow wyrazu wolnego 4 − potem juz latwo
11 sie 22:54
gad: dobra wyszlo jedyny pierwiastek wielomianow to 2 co dalej mam podstawic do pierwotnego
rownania?
11 sie 22:56
gad: wyjdzie x<1 najwieksza calkowita = 0
11 sie 22:58
5-latek: t=2 i wracasz do podstawiania bo t=? post 22:38
11 sie 22:59
gad: wiem wiem biore sie za drugie rownanie zagladajcie tutaj jak cos moge miec problemy
11 sie 22:59
Mila:
Tak, Ajtku, nastąpiła mała komplikacja .
gad sobie poradzi?
11 sie 23:00
Ajtek:
Poradził sobie

.
11 sie 23:02
gad: drugie to latwizna rownanie kwadratowe pamietajac o przedzialach i idzie prosto dzieki za rady
, sa dla mnie bardzo wazne
11 sie 23:06
Mila:
No i pięknie.
2) x∊<−3,−1>
11 sie 23:09
Ajtek:
A takie straszne było
11 sie 23:11
gad: jesli juz tu jestescie to powiedzcie mi od czego zaczac nauke rozwiazywania zadan wykaz ze
udowodnij ze
11 sie 23:12
Ajtek:
Nie moja to działka

,
Mila jakaś sugestia?
11 sie 23:15