średnia ze średniej
kas: Mam pytanie. Próbuję zrobić zadanie z matury z turystą i zamkiem. Próbuję to zrobić takim oto
układem równań.
4,2=(v1*v2)/2 * 64/60
v1=v2−2
Tym sposobem wyciągam średnią arytmetyczną z 2 średnich prędkości. Przeczytałem że nie wolno
wyciągać średniej ze średniej. Ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć dlaczego? Przecież jeżeli
połowę trasy turysta pokonał ze średnią np. 5km/h, a 2 połowę 6 km/h to oczywistym jest że
średnia jego prędkość na całej trasie wyniosła 5,5 km/h.
11 sie 22:23
razor: Proponuje wrzucić jednak tekst zadania bo nikt tu jasnowidzem nie jest
11 sie 22:25
norka:
| | cała droga | |
vśr= |
| |
| | cały czas podróżowania | |
11 sie 22:27
kas: Tekst jest nieistotny. Chcę tylko wiedzieć dlaczego nie można liczyć średniej z 2 średnich.
11 sie 22:32
b.: > Przecież jeżeli połowę trasy turysta pokonał ze średnią np. 5km/h,
> a 2 połowę 6 km/h to oczywistym jest że średnia jego prędkość na całej trasie
> wyniosła 5,5 km/h.
Nie jest to prawda, np. gdy trasa ma 60 km, i połowę pokonał ze średnią 5km/h (czyli w 6h), a
drugą połowę ze średnią 6km/h (czyli w 5h), to całą trasę pokonał w 11h, czyli ze średnią
60/11 = 5,45... [km/h], a nie 5,5.
Natomiast jest prawdą, że jeśli przez połowę CZASU turysta szedł ze średnią prędkością 5km/h, a
drugą połowę −− 6 km/h, to jego średnia prędkość wynosiła 5,5km/h.
11 sie 23:05
Mila:
W tym zadaniu:
v
sr liczysz z definicji jak , masz podane 22:27
albo
| | 2v1*v2 | |
vśr= |
| średnia harmoniczna. |
| | v1+v2 | |
| | 2*5*6 | | 60 | | 5 | |
vśr= |
| = |
| =5 |
| km/h |
| | 5+6 | | 11 | | 11 | |
11 sie 23:14
daras: to nie jest średnia harmoniczna tylko korzystamy z definicji prędkości średniej:
cała droga:czały czas
a droga to pole pod wykresem prędkości=>> masz z niego zrobić prostokąt
https://matematykaszkolna.pl/strona/2672.html
12 sie 00:37
Mila:
| 1 | |
| s −droga przebyta z szybkością v1 w czasie t1 |
| 2 | |
| 1 | |
| s− droga przebyta z szybkością v2 w czasie tt |
| 2 | |
12 sie 18:19
daras:

Tak jest gdy przebywane odcinki dróg są takie same a średnią arytmetyczną liczysz, gdy czasy
przebywania poszczególnych odcinków są jednakowe. Jak napisałem wyżej, chodzi o to żeby z dwu
prostokątów zrobić jeden o polu równym sumie pól tych dwóch.
13 sie 12:04
daras: Na osiach oczywiście odpowiednio y => V i x => t
13 sie 12:05