Funkcja
3/4 studenta:
Mam. Znam ogólnie teorię ale nie mogę połapać pewnych faktów.
1. Funkcja jest
a) okresowa
b) parzysta
c) nieparzysta
wtedy i tylko wtedy, gdy jej wykres jest niezmienniczy ze względu na ?
Mogę prosić o jakiś rysunek z wytłumaczeniem ?
11 sie 21:51
Ja: y=x2 parzysta f(x)=f(−x)
y=x3 nieparzysta f(−x)=−f(x)
y=sinx okresowa
11 sie 22:02
3/4 studenta: wiem jak wyglądają te wykresy....
11 sie 22:06
MQ:
a) translację o wektor [T,0], gdzie T − okres funkcji
b) symetrię wzgl. osi OY
c) symetrię wzgl. punktu (0,0)
11 sie 22:12
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/3411.html
jesli znasz wykresy to zobacz np czy funkcja cos(x) ktora jest parzysta przechodzi przez
punkt (0,0) i czy np funkcja sin(x) ktora jest nieparzysta przechodzi przez punkt (0,0) ?
Wiec jaki wniosek wyciagniesz z tego ?
11 sie 22:12
3/4 studenta:
Dziękuję MQ o to mi chodziło...
11 sie 22:13
3/4 studenta:
Jeszcze nie bardzo wiem o co chodzi z podpunktem a) ?
11 sie 23:15
Janek191:
Funkcja okresowa
f( x + T ) = f ( x) ; x ∊ Df i x + T ∊ Df
np.
sin ( x + 2π) = sin x; T = 2π
cos ( x + 2π) = cos x ; T = 2π
tg ( x + π ) = tg x ; T = π
ctg ( x + π ) = ctg x ; T = π
12 sie 06:23
3/4 studenta:
czyli to są tylko funkcje okresowe ?
12 sie 18:21
Janek191:
To są przykładowe funkcje okresowe
12 sie 18:29
3/4 studenta:
Ja myślałem, że tylko funkcje trygonometryczne są okresowe.
12 sie 19:01
razor: np. funkcja stała jest okresowa
12 sie 19:09
MQ: Albo f(x)=x−[x]
12 sie 19:36
12 sie 21:56
Mila:
Widzę bezendu, że trafiłeś do belfra?
To bardzo dobrze, poczytaj o przekształceniach.
12 sie 22:03
bezendu:
W końcu mam czas na odpoczynek to poczytam sobie i macierze zacznę robić
12 sie 22:06