wielomiany
aparatka: Dla jakich wartości parametru p (p∊ R) równanie
(x−3)[x
2 − 2(2p+1)x + (p+2)
2 ]=0
ma ma dwa różne rozwiązania

no i z tego wiemy ze x=3 i jedno inne rozwiązanie ...
Δ= [−2p(2p+1)]
2 − 4(p+2)
2 = 4(4p
2 + 4p +4) −4(p
2 +4p +4)= 16p
2 +16p +4 −4p
2 −16p −16 =
= 12p
2 − 12 =12(p
2 −1)=12 (p+1)(p−1) > 0
p= −1
x
2 −2[2*(−1) +1]x + [(−1)+2]
2 = 0
x
2 +2x +1 =0
Δ= 4−4*1=0
x1 = −2 :2 = −1
p=1
x
2 − 2[2*1 +1]x + (1+2)
2 =0
x
2 −6x+9 =0
(x−3)
2= 0
x =3 − to niee pasuje chyba
i teraz nie wiem ale w odpowiedziach jest ze jeszcze p ∊{−1, 7} a nie wiem co pominełam
pomoże mi ktoś ?
jakby były jakies błędy to o pokazanie
11 sie 17:47
J:
Jedno rozwiązanie już jest; x =3, zatem równanie w nawiasie kwadratowym musi mieć dokładnie
jeden pierwiastek różny od 3 ( Δ = 0 i x ≠ 3 )
11 sie 17:49
52: Należy jeszcze rozpatrzeć przypadek liniowy kiedy a=0 i b≠0
11 sie 17:52
aparatka: no tak czyli .....12(p+1)(p−1) = 0
jak zrobić ten przypadek liniowy ?
11 sie 17:56
5-latek: Ale masz a>0 i bo a=1 wiec nie trzeba rozpatrywac przypadku liniowego
bo x2 nie jest uzaleznione od p . Tak mi sie wydaje
11 sie 18:03
aparatka: Hmm to jak znaleźć to p =7 ?
11 sie 18:07
razor: Przypadek kiedy Δ > 0 i jeden z pierwiastków to x = 3
11 sie 18:14
aparatka: Ahh oczywiscie dzieki wielkie za pomoc
11 sie 18:39