Całka ∫U{x^2 dx}{a^3+x^3} Krysicki Włodarski cz.1 zad. 15.28
Mateusz: Dzień dobry, mógłby mi ktoś wskazać jak obliczono całkę (Zad 15.28 Krysicki Włodarski "Analiza
matematyczna w zadaniach cz.1" PWN):
| | 1 | |
, że uzyskano wynik: x≠ −a, I= |
| ln(a3+x3)? |
| | 3 | |
Z góry dziękuję

.
11 sie 16:08
wmboczek: t=a3+x3
dx=dt/3x2
dalej samo się liczy
11 sie 16:18
Mila:
| 1 | | 3x2 | | 1 | |
| ∫ |
| dx= |
| ln|x3+a3| |
| 3 | | x3+a3 | | 3 | |
w liczniku jest pochodna mianownika
albo tak:
x
3+a
3=t
3x
2dx=dt
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dt= |
| lnt= |
| ln|x3+a3}+C |
| 3 | | t | | 3 | | 3 | |
11 sie 16:19
J:
Zapamiętaj wzór,z którego korzystała
Mila :
| | f'(x) | |
∫ |
| = lnIf(x)I + C |
| | f(x) | |
11 sie 16:42
Mateusz: Dziękuję bardzo, pozdrawiam
11 sie 16:49
Mila:
11 sie 21:34