f.kwadratowa
tyu:

Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania x
2+(m−2)x−m−1=0 jest
najmniejsza.
by łatwiej się pisało, oznaczę
x
1=e
x
2=d
| | −b | | c | |
wiem, że suma kwadratów to (e2+d2)= (e+d)2−2ed= ( |
| )2−2( |
| )= |
| | a | | a | |
| | b2 − 2ac | |
= |
| i mam taką parabolę m2 − 2m + 6 |
| | a2 | |
Czyli teraz mam obliczyć dla jakiego x parabola jest najniżej. Czyli chodzi o obliczenie
wierzchołka paraboli

Bo nie wiem co to oznacza, że ta suma kwadratów pierwiastków jest
najmniejsza.
11 sie 14:14
J: Tak ... Szukasz minium funkcji f(m) = m2 − 2m + 6
11 sie 14:20
J: A sprawdziłeś dla jakich m istnieją 2 pierwiastki ?
11 sie 14:24
tyu: Dzięki za odpowiedź. A jak będzie zadanie z pytaniem o największą wartość, to też szukam x
w,
tylko że wtedy treść zadania powinna być taka, że ramiona paraboli powinny iść do dołu
11 sie 14:25
tyu: nie sprawdzałem tego jeszcze, ale właśnie się zabieram za to, bo zauważyłem, że to przeoczyłem.
11 sie 14:26
J: Tak ... jesli maksimum .. to gałęzie w dół.
11 sie 14:32
Piotr 10: Tak
11 sie 14:33
tyu: dziękuję bardzo za pomoc

.
11 sie 14:35
Piotr 10: Widzę, że zbiór Pazdro przerabiasz, tak ?
11 sie 14:36
tyu: tak, ale się martwię, bo wygenerowałem sobie arkusz maturalny na zadania.info i poziom
rozszerzony jest o wiele trudniejszy niż zadania z Pazdro nawet chyba z dwoma gwiazdkami. No
może dwie gwiazdki z Pazdro to poziom rozszerzenia (łatwy), ale tych zadań z 2 gwiazdkami dużo
nie ma.
11 sie 14:57
Piotr 10: zadania.info mają wysoki poziom. Spokojnie, ja przerabiałem Pazdro i go polecam. Tam naprawdę
są też trudne zadania
11 sie 14:59