f.kwadratowa
Blue: Dama jest funkcja f(x) =−2(x−2)
2+4. Podaj współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem
funkcji g.
Mam tutaj kilka przykładów i większość rozumiem np. jak takie g(x) = −f(x−3)+5, ale mam też
takie coś :
g(x) = f(−x+6)−8 i się gubię, bo myślałam, że to będzie (−8, −4) a tymczasem to (4,−4) i tutaj
pytanie dlaczego? Mam rozumieć, że najpierw odbijamy x , a potem przesuwamy w prawo o 6

Ale
jest + więc dlaczego nie w lewo

Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć, bo zawsze jak mam −x i jakąś liczbę za tym, to nie wiem, co
robić ...