równania kwadratowe z parametrem
DK: wykaż, że nie istnieje taka wartość parametru m, dla której równanie x2+(m+1)x+m2+1=0 ma
rozwiązanie. Proszę o pomoc.
11 sie 11:24
jakubs: Równanie kwadratowe nie będzie miało rozwiązań gdy Δ<0.
11 sie 11:27
DK: dzięki : )
11 sie 11:30
DK: ale w sumie to nie wiem jak obliczyć deltę w tym zadaniu, wychodzi mi coś dziwnego
11 sie 11:31
Godzio:
Δ = (m + 1)2 − 4(m2 + 1) = m2 + 2m + 1 − 4m2 − 4 =
= −3m2 + 2m − 3
Pokaż teraz, że delta jest cały czas ujemna, tzn.
Δ < 0 dla każdego m. (wystarczy policzyć Δm i pokazać, że nie ma miejsc zerowych, oznacza to,
że cały czas przyjmuje wartości ujemne, bo współczynnik przy najwyższej potędze jest ujemny, a
co z a tym idzie ramiona są do dołu)
11 sie 11:33
jakubs: Δ=(m+1)
2−4*1*(m
2+1)
=m
2+2m+1−4m
2−4=−3m
2+2m−3
I sprawdzasz warunek:
−3m
2+2m−3<0
11 sie 11:34
J:
Δ (m+1)2 − 4(m2+1) = m2 + 2m +1 − 4m2 − 4 = −3m2 + 2m − 3
11 sie 11:34
DK: ok, już rozumiem, dzięki
11 sie 11:35