Znajdź ciag geometryczny
Kasia: Trzy liczby sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego, którego iloraz jest rózny od 1. Jezeli
wezmiemy kolejno druga z nich, pierwsza i trzecia, to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciagu
arytmetycznego. Jezeli pierwszy wyraz tego ciagu arytmetycznego zmniejszymy o 7, drugi
pozostawimy
bez zmian, a trzeci zwiekszymy o 3, to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciagu geometrycznego.
Oblicz te liczby.
Ułożyłam taki układ równań:
b
2=a*c
(b − 7) (c + 3) = a
2
Jak to najprościej rozwiązać? Za każdym razem się gubię.
Godzio:
Prosto się nie da przy takim zadaniu, czasem się coś uprości, ale tu nic ciekawego nie widać...
Weźmy dwa ostatnie równania i skorzystajmy z tego, że a,b,c jest geometryczny, wtedy b = aq, c
= aq
2
aq + aq
2 = 2a
a
2q
3 + 3aq − 7aq
2 − 21 = a
2
a(q
2 + q − 2) = 0 ⇒ a = 0 lub q
2 + q − 2 = 0 ⇒ q = 1 (nie pasuje do zad) lub q = −2
Jeżeli a = 0 to b = c = 0 − to również nie zgadza się z treścią.
Jeżeli q = −2 to
−8a
2 − 6a − 28a − 21 = a
2
| | 7 | |
9a2 + 34a + 21 = 0 ⇒ a = −3 lub a = − |
| |
| | 9 | |
Odp:
a = −3, b = 6, c = − 12
| | 7 | | 14 | | 28 | |
a = − |
| , b = |
| , c = − |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |