jhvjv
Domi: głupie pytanie, ale jestem "komfiuz"..
ile to jest:
0.000075*10−4=
11 sie 11:10
jakubs: | 3 | |
| ; 0.0000000075 |
| 400000000 | |
11 sie 11:12
Godzio:
Podejrzewam, że chodzi o taki zapis (w notacji wykładniczej):
7,5 * 10−9
11 sie 11:13
PW: 75•10−6•10−4 = 75•10−10 i wystarczy
11 sie 11:15
Domi: Gondzio.. strzał w dziesiątkę..
a tak w troche innej postaci, dla własnej wiedzy...
0.000075*0.0001= ? zera mi się mieszają..
11 sie 11:16
Mila:
Albo za pomocą notacji wykładniczej:
7,5*10−5*10−4=7,5*10−9
11 sie 11:16
jakubs: 0.000075=7.5*10−5
0.0001=1*10−4
7.5*10−5 *1*10−4 = 7.5−9
11 sie 11:19
Domi: ale mi chodzi w takiej samej formie, z tymi zerami..
11 sie 11:21
Domi: 0.000075 * 0.001 = 0.0000000075


nie jestem pewna..
11 sie 11:22
jakubs: Źle, o jedno zero za dużo:
0.000075 * 0.001 = 0.000000075
11 sie 11:25
Godzio:
Jedno przesunięcie to jedna dziesiątka, w prawo do potęgi −1, w lewo do potęgi 1
0.000075 = 0.0075 * 10−2 = 0.75 * 10−4 = 75 * 10−6
75 = 0.75 * 102 = 0.0075 * 104 = 0.000075 * 106
11 sie 11:31