.
Piotr 10: Witam, proszę o pomoc:
Rozwiąż układ równań ( metoda Gaussa)
x − 2y+z+t−u=0
2x+y−z−t+u=0
x+7y−5z−5t+5u=0
3x−y−2z+t−u=0
Mi wychodzi inny wynik i dość dziwny
W odp jest x=0,y=0,z=0,t=α1 ; u=α1 α1∊R
11 sie 10:57
Godzio:
1 −2 1 1 −1
2 1 −1 −1 1
1 7 −5 −5 5
3 −1 −2 1 −1
w2 − 2w1
w3 − w1
w4 − 3w1
1 −2 1 1 −1
0 5 −3 −3 3
0 9 −6 −6 6
0 5 −5 −2 2
w4 − w2
w3 * 13
1 −2 1 1 −1
0 5 −3 −3 3
0 3 −2 −2 2
0 0 −2 1 −1
w2 * 15
w3 − 3w2
w1 + 2w2
1 0 −15 −15 15
0 1 −35 −35 35
0 0 −15 −15 15
0 0 −2 1 −1
w3 * (−5)
w4 * (−5)
1 0 −15 −15 15
0 1 3 3 −3
0 0 1 1 −1
0 0 −2 1 −1
w4 + 2w3
w2 − 3w3
w1 + 15w3
1 0 0 0 0
0 1 0 0 0
0 0 1 1 −1
0 0 0 3 −3
w4 * 13
1 0 0 0 0
0 1 0 0 0
0 0 1 1 −1
0 0 0 1 −1
w3 − w4
1 0 0 0 0
0 1 0 0 0
0 0 1 0 0
0 0 0 1 −1
Stąd mamy:
t = u
x = y = z = 0
u ∊ R
11 sie 11:12
Piotr 10: Zrobiłem już sam po swojemu, że tak powiem

. Ale dzięki za zainteresowanie

. Udało się,
jeszcze ostatni przykład i koniec: )
11 sie 11:49