całki potrójne
Kot: czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaki jest prawidłowy wynik? wychodzi mi inaczej niż w
odpowiedziach i nie wiem, czy to ja mam błąd.
∫∫∫( 1/x + 1/y + 1/z)dxdydx
V
Wychodzi mi 3ln1, czyli 0, a w odpowiedziach są 3ln2.
11 sie 09:48
Godzio:
A co to jest V?
11 sie 10:09
Kot: A, no tak. Wszystkie trzy współrzędne są pomiędzy 1, a 2.
11 sie 10:51
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫12∫12∫12( |
| + |
| + |
| )dxdydz = |
| | x | | y | | z | |
| | x | | x | |
∫12∫12(ln(x) + |
| + |
| )|12dydz = |
| | y | | z | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
∫12∫12(ln(2) + |
| + |
| − |
| − |
| )dydz = |
| | y | | z | | y | | z | |
| | 1 | | 1 | |
∫12∫12(ln(2) + |
| + |
| )dydz = |
| | y | | z | |
| | y | |
∫12(yln(2) + ln(y) + |
| )|12dz = |
| | z | |
| | 2 | | 1 | |
∫12(2ln(2) + ln(2) + |
| − ln(2) − |
| )dz |
| | z | | z | |
2zln(2) + ln(z) |
12 = 4ln(2) + ln(2) − 2ln(2) = 3ln(2)
11 sie 10:56
Kot: Dziękuję bardzo.
11 sie 11:04