funkcje
anaa454: Zbadaj,czy funkcja f(x)=|x| − 3 jest : a) monotoniczna. b)różnowartościowa
10 sie 19:08
10 sie 19:16
5-latek:

funkcje f(x)=|x|−3 otrzymujesz tak
Rysujesz wykres funkcji f(x)=|x| j jest to wykres czarny i potem obnizasz go o 3 jednostki w
dol i masz wykres f(x)=|x|−3 .
Przeciez wiesz jak narysowac wykres f(x)=|x| .
Teraz zobacz na wykres czerwony czy stale wznosi sie do gory czy stale opada na dol ?
jesli tak to jest to funkcja monotoniczna . jesli nie to nie jest taka .
Funkcja roznowartosciowa to taka funkcja gdy dla roznego argumentu czyli x wartosc tej funkcji
jest rozna .
TO zobacz dla argumentu x=−3 y=0 tak samo x=3 y=0 Wiec dla roznych argumentow masz te
same wartosci Wiec odpowiedz sobie na pytanie czy ta funkcja jest roznowartosciowa?
10 sie 19:24
anaa454: dzięki
19 sie 21:48
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
ładny rysunek, a tak sie broniłeś kiedyś przed rysowaniem

.
19 sie 21:59
Eta:
Hehe

tylko kratki "prostokątne"
19 sie 22:15
Ajtek:
Rozeszły się w praniu
19 sie 22:16
Eta:
19 sie 22:17
5-latek: Jeszce raz witam

Zawsze cos stanie na przeszkodzie zeby byly kwadratowe . Ale przyznacie ze sa
orginalne
19 sie 22:20
Ajtek:
Nie to żebym się czepiał. Mam na dzieję, że miałeś na myśli oryginalne
19 sie 22:22
Eta:
Następny "czepialski"
19 sie 22:24
Ajtek:
"Sami swoi"
Eta
19 sie 22:25