wyznacz
anaa454: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = 2x+ 4 w przedziale <−7,10).
10 sie 18:45
Paulina:
Otwórz podręcznik na temacie f.kwadratowa...
10 sie 18:48
5-latek:

Wykres funkcji liniowej y=2x+4 wyglada tak
To nie jest trudne . przeciez jesli x=1 to y=6 czyli waqrtosc tej funkcji dla x=1 wynosi 6
tak samo jest dla x=−2 to y=2*(−2)+4=0 czyli wartosc funkcji dla x=−2 wynosi y=0
Teraz sobie policz wartosc funkcji dla x=−7 i dla x=10
Widzisz ze ta funkcja jest rosnaca a>0 czyli 2>0 wiec ta wartosc ktora bedzie mniesza jest
wartoscia najmniejsza w tym przedziale i tak samo ta ktrora bedzie weieksza bedzie
najwieksza w tym przedziale
10 sie 19:00
anaa454: Dzięki

bo tego nie rozumiałam
10 sie 19:10
Janek191:
@anaa454
Tam jest < − 7; 10 ) , czy < − 7; 10 > ?
11 sie 07:40