Praca, czas, wydajność - zadanie
Kamil: Witam serdecznie

Brygada ślusarzy wykonuje pewna prace w czasie o 15 godzin krótszym niż brygada uczniów. Jeżeli
pracę tą rozpocznie brygada uczniów i przepracuje 18 godzin, a potem zastąpi ją brygada
ślusarzy na 6 godzin to wykonają razem 60% pracy. Ile czasu potrzeba brygadzie ślusarzy na
wykonanie pracy.
Wiem, że muszę jakoś uzyskać ich wydajność, ale nie wiem jak się za to zabrać.
Z góry dzięki
10 sie 18:30
Trivial:
t
śv
ś = 100
(t
ś+15)v
u = 100
18v
u + 6v
ś = 60
Podstawiając dwa pierwsze do ostatniego:
| | 100 | | 100 | |
18* |
| + 6* |
| = 60 |
| | tś+15 | | tś | |
10 sie 18:36
Kamil: Dziękuje za pomoc, ciekawy sposób
10 sie 18:38
pigor: .., czyli jeśli
x=?− szukany czas w [h] samodzielnej
pracy ślusarzy, to
z warunków zadania
18*1x+15+ 6*1x= 60%*1 /:6 ⇔
⇔
3x+15+
1x=
110 /*10x(x+15) ⇒ 30x+10x+150= x(x+15) ⇔
⇔
x2−25x−150= 0, stąd i np. wzorów Viete'a ⇒ x=15 i x>0 .
odp.
w 15 godzin brygada ślusarzy dokończy robotę]]. ...

.
10 sie 22:17