przedstaw funkcje na trzy wybrane sposoby
anaa454: Funkcja f każdej liczbie naturalnej mniejszej od 10 przyporządkowuje połowę kwadratu tej
liczby.Przedstaw funkcję na trzy wybrane sposoby.
10 sie 18:19
5-latek:

Sposoby przedstawienia funkcji
np slownie , za pomoca wykresu , za pomoca grafu i sprawdz jescze w ksiazce jakie sa inne
sposoby zeby nie bylo za latwo .
Wiec tak liczby naturalne mniejszse od 10 to 1,2,3,4,5,6,7,8,9.
| | 1 | |
Kwadrat liczby 1 to 12=1 a polowa tego to 1:2= |
| |
| | 2 | |
kwadrat liczby 2 to 2
2=4 a polowa tego to 4:2=2
kwadrat liczby 3 to 3
3=9 a polowa to 9:2=4,5
dalej sama juz sobie policz
| | 1 | |
wiec gdy x=1 to y= |
| x=2 to y=2 x=3 to y=4,5 itd |
| | 2 | |
masz zrobione na wykresie dla x=1 x=2 i x=3 reszte zrob sama
10 sie 18:29
anaa454: Dziękuje
10 sie 18:45
Janek191:
W szkole przyjmuje się, że 0 jest liczbą naturalną , więc dojdzie jeszcze x = 0
Dla x = 0 jest y = 12*02 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Jeszcze inny sposób opisania funkcji f :
f = { ( 0, 0), ( 1, 12), ( 2, 2),( 3, 412),(4, 8),(5, 1212),(6, 18),
(7, 2412), ( 8, 32),( 9, 4012) }
11 sie 07:37