f.kwadratowa
tyu:
mam pytanie do tego zadania
http://www.zadania.info/d589/1950410
sposób rozwiązania nr I − czyli z parabolą.
"Na pewno wierzchołek musi być na lewo od 4, ale to nie wystarczy, bo większy pierwiastek może
być nadal za czwórką. Aby to wykluczyć, musimy jeszcze zażądać aby wartość w 4 była dodatnia.
Mamy zatem nierówności. x
w<4 i f(4)>0"
Rozumiem warunek: x
w<4 wierzchołek paraboli musi być na pewno na lewo od x=4, wtedy ten
mniejszy pierwiastek na pewno będzie mniejszy niż 4.
Pytanie do warunku f(4)>0
Jeśli dla x=4 wykres jest dodatni, to znaczy, że sam pierwiastek musi być na pewno mniejszy od
4. Czyli dla samego x=4 wykres jest nad OX, a liczba 4 byłaby pierwiastkiem tylko, gdyby
wykres przecinał oś OX właśnie w 4.
Eta:

Na 1/ rys Δ>0 i x
w<4 i f(4) <0 −−− tylko jeden pierwiastek jest <4
Na 2 rys. Δ>0 i x
w<4 i f(4)>0 −−− obydwa pierwiastki <4