rownania wykladnicze
gad: prosze o pomoc nie znam sposobu rozwiazywania takich zadan :
| 3x+3−x | | 3 | | 2 | | 1−4x | |
| =2 , |
| + |
| = 0 , |
| =2x+1 |
| 3x−3−x | | 2x−1 | | 2−2x | | 1−2x | |
btw. jest jakas ksiazka ktora uczy sposobu na rozwiazanie skomplikowanych zdan?
w moim podreczniku jest przyklad rozwiazania najprostszego a o trudnych 0 podpowiedzi
10 sie 17:23
Saizou :
np.
najpierw ustalmy dziedzinę (bo nie możemy dzielić przez 0)
3
x−3
−x≠0
3
2x−1≠0
3
2x≠1
3
2x≠3
0
2x≠0
x≠0
D: x∊R\{0}
3
2x+1=2*3
2x−2
3
2x=3
1
2x=1
10 sie 17:35
Janek191:
| 3 | | 2 | |
| + |
| = 0 ; x ≠ 0 i x ≠ 1 |
| 2x − 1 | | 2 − 2x | |
t = 2
x > 0
| 3*( 2 − t) + 2*( t − 1) | |
| = 0 |
| ( t − 1)*( 2 − t) | |
6 − 3 t + 2t − 2 = 0
t = 4
więc
2
x = 4
x = 2
====
10 sie 17:40
Janek191:
| 1 − 4x | |
| = 2x + 1 , x ≠ 0 |
| 1 − 2x | |
1 − (2
2)
x = ( 1 + 2
x)*( 1 − 2
x)
1 − (2
x)
2 = 1 − (2
x)
2
x ∊ ℛ \ { 0 }
10 sie 17:45
Janek191:
| 1 − 4x | |
| = 2x + 1 , x ≠ 0 |
| 1 − 2x | |
1 − (2
2)
x = ( 1 + 2
x)*( 1 − 2
x)
1 − (2
x)
2 = 1 − (2
x)
2
x ∊ ℛ \ { 0 }
10 sie 17:45
gad: z czego sie wzielo to w ostatniej linice janek?
10 sie 18:12
Janek191:
L = P dla dowolnej liczby rzeczywistej x różnej od 0
10 sie 22:33