matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykazać, że
john2:
3
3
4
3
5
3
6
3
7
3
8
4
Witam. Wykazać, że
+
+
+
+
=
n
k
n
k−1
n+1
k
Wykorzystaj wzór:
+
=
Proszę o wskazówkę, jak użyć tego wzoru w tym zadaniu.
10 sie 15:24
razor:
8
4
7
3
7
4
7
3
6
3
6
4
7
3
6
3
5
3
=
+
=
+
+
=
+
+
+
5
4
7
3
6
3
5
3
4
3
4
4
7
3
6
3
5
3
=
+
+
+
+
=
+
+
+
4
3
3
3
+
10 sie 15:35
john2:
Aha. Dzięki.
10 sie 15:42