rownanie wykladnicze
gad: jak rozwiazac takie rownanie :
10 sie 14:07
10 sie 14:12
gad: dzieki wyszlo a to jak zaczac? 7x−14*7−x = 5
10 sie 14:18
ICSP: Podstawienie t = 7x
10 sie 14:20
gad: jaka bedzie 1 linika bo nie pojmuje
10 sie 14:32
Ajtek: t+14*t−1=5
10 sie 14:35
gad: nie kminie dalej prosze o dalsze rozwiazanie mysle i mysle
10 sie 14:44
10 sie 14:49
ICSP: przemnóż równanie przez t.
10 sie 14:49
Janek191:
7
x = t > 0
t
2 − 5 t − 14 = 0
( t − 7)*( t + 2) = 0
t = 7 lub t = − 2
więc
7
x = 7
x = 1
====
10 sie 14:52
gad: | | 3x+3−x | |
dzieki a do tego jakas podpowiedz : |
| =2 |
| | 3x−3−x | |
10 sie 14:58
ICSP: 1. Dziedzina
10 sie 15:00
ICSP: 2. Przemnóż przez 3x − 3−x
10 sie 15:00
Janek191:
x ≠ 0 i pomnożyć obustronnie przez 3x − 3−x
10 sie 15:02
gad: dzieki
10 sie 15:37
gad: kurdeee licze do teraz i mi nie wychodzi(ostatnie)
10 sie 17:03
Janek191:
| 3x + 3−x | |
| = 2 , x ≠ 0 |
| 3x − 3−x | |
3
x + 3
−x = 2*( 3
x − 3
−x)
3
x + 3
−x = 2*3
x − 2*3
−x
3
−x + 2*3
−x = 2*3
x − 3
x
3*3
−x = 3
x / * 3
x
3 = (3
x)
2
3
x =
√3 = 3
0,5
x = 0,5
======
10 sie 18:06
Janek191:
| 3x + 3−x | |
| = 2 , x ≠ 0 |
| 3x − 3−x | |
3
x + 3
−x = 2*( 3
x − 3
−x)
3
x + 3
−x = 2*3
x − 2*3
−x
3
−x + 2*3
−x = 2*3
x − 3
x
3*3
−x = 3
x / * 3
x
3 = (3
x)
2
3
x =
√3 = 3
0,5
x = 0,5
======
10 sie 18:07