mnożenie stronami
kinga: (v+9)(270/v−1)=270 / pomnozone stronami przez v
(v+9)(70−v)=270v
tak wygladaja 2 podpunkty w rozwiazywaniu tego zadania. dlaczego 1 nawias nie został pomnozony
przez v? Myslalam, ze w mnożeniu stronami mnożymy KAŻDY element
10 sie 13:01
kinga: oczywiście w 2 kroku jest (v+9)(270−v)=270v (literówka!)
10 sie 13:02
ICSP: v * (v + 9) * (270/v − 1) = (v + 9) * [ v * (270/v − 1) ] =
= (v + 9) * [270 − v ]
//
Przy dodawaniu mnożysz każdy składnik :
a * (b + c) = a*b + a*c
10 sie 13:08
kinga: dziękuję, już to widzę
10 sie 13:14