przeksztalcenia algrb... nr
5-latek: Witam .
| | 2mn | |
mam takie wyrazenie (m−x)1/2 dla x= |
| i m>0 i 0<n<1 |
| | n2+1 | |
ja zrobilem to tak
| | 2mn | | mn2+m−2mn | | m(n2+1−2n | |
(m−x)1/2= √m−x =√m− |
| = √ |
| =√ |
| = |
| | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
| | m(n−1)2 | | m | |
√ |
| =|n−1|√ |
| i wobec warunku n<1 to zapisalem tak |
| | n2+1 | | n2+1 | |
Jednak autor stosuje chyba tutaj wzor skroconego mnozenia do tego bo tak
| | 2mn | | √(n−1)2 | | |n−1| | |
(m−x)1/2 =(m− |
| )1/2 =m1/2 |
| =m1/2 |
| |
| | n2+1 | | √n2+1 | | √n2+1 | |
czyzby to bylo tak?
(m−x)
1/2= m
1/2−(2mx)
1/2+x
1/2 ?
Po prostu nie pamietam . Myslaelm ze dwumian Newtona jest tylko dla n>1 a tu okazuje sie ze
dla
n<1 tez . A czy dla n<0 takze ? jesli tak to proszse o pokaznie na przykladzie .
Podziekuje za odpowiedz jak wroce z wyjazdu .
10 sie 10:58
pigor: ..., ...

autor − jak sądzę − "widział"
kolejno to np. tak :
| | 2mn | | 2n | |
(m−x)1/2= (m− |
| )1/2= [m*(1 − |
| )]1/2= |
| | n2+1 | | n2+1 | |
| | n2+1 | | 2n | | n2−2n+1 | |
= m1/2*( |
| − |
| )1/2= √ m*( |
| )1/2= |
| | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
| | (n−1)2 | | ((n−1)2)1/2 | |
= √ m*( |
| )1/2= √ m* |
| = |
| | n2+1 | | (n2+1)1/2 | |
| | √(n−1)2 | | |n−1| | |
= √ m* |
| = √ m* |
| . ...  |
| | √ n2+1 | | √ n2+1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a co do
(m−x)1/2 to tylko potęga o wykładniku
12, którą
możemy zapisać z pomocą symbolu pierwiastka
√ m−x
i nic więcej, koniec kropka; w dwumianie Newtona n∊N
+.
10 sie 11:44
b.: Taki wzór
(m−x)1/2= m1/2−(2mx)1/2+x1/2
jest (na ogół) fałszywy −− np. dla m=x=1.
Autor stosuje taki wzór skróconego mnożenia: m(n2+1)−2mn = m(n2−2n+1) = m(n−1)2.
10 sie 11:46
Godzio:
Sprawdźmy ...
| | 1 | | 4 | |
Niech m = 1, n = |
| wtedy x = |
| |
| | 2 | | 5 | |
A teraz sposobem autora:
| | 8 | | 2 | | √5 − 2√2 + 2 | |
1 − ( |
| )1/2 + |
| = |
| |
| | 5 | | √5 | | √5 | |
Jak widać to nie to samo.
Jak dla mnie Twoje rozwiązanie jest ok.
10 sie 11:49
5-latek: Dziekuje wszystkim za odpowiedzi .
czyli dwumian Nwetona jest dla liczb naturalnych + i majac cos do potegi czy to {1}{2} czy
| | 1 | |
|
| i td zamieniamy to najlepiej na pierwiastki albo liczymy tak jak napisal pigor |
| | 3 | |
.
ten wzor (m−x)
1/2=x
1/2−(2mx)
1/2+x
1/2 wymyslilem sam −ale on nie jest dobry i
okazuje sie ze tak nie mozna robic .
Jeszce raz dziekuje i zycze milego popoludnia
10 sie 17:58
5-latek: jesli by ktos chcial sobie policzyc to polecenie jest takie :
| | (m+x)1/2+(m−x)1/2 | |
Uprosc wyrazenie |
| dla m>0 i 0<n<1 |
| | (m+x)1/2−(m−x)1/2 | |
10 sie 18:07
zombi: Oznaczę sobie dla ułatwienia a=(m+x) b=(m−x)
Nasze wyrażenie to
| √a+√b | | (√a+√b)2 | | a+b+2√ab | |
| = |
| = |
| = |
| √a−√b | | a−b | | a−b | |
| | (m+x)+(m−x) + 2√(m−x)(m+x) | | 2m + 2√m2−x2 | |
= |
| = |
| = |
| | (m+x)−(m−x) | | 2x | |
10 sie 18:20
zombi: Ew. można jeszcze tak
= U{m+
√m2−x2{x}
I teraz zauważamy, że
(
√m+x+
√m−x)
2 = (m+x) + (m−x) + 2
√m2−x2 = 2(m+
√m2−x2, czyli u nas
10 sie 18:23
5-latek: | | 1 | |
Mozna tak jak zrobiles i teraz policz czy wyjdzie CI odp. do tego przykladu |
| i pamietaj |
| | n | |
o zalozeniach
10 sie 18:35