moduł
tyu:
czy mogę podnieść lewą i prawą stronę do kwadratu

(obie są nieujemne

)
Ix
1−x
2I=15 używając do lewej strony wzoru (a−b)
2
9 sie 21:06
Eta:
Możesz

Jaką masz treść zadania?
9 sie 21:09
Godzio:
Możesz
9 sie 21:10
tyu: dziękuję za zainteresowanie.
zadanie ma treść: "Dla jakich wartości parametru p równanie 2x
2−(p+1)x+p+1=0 ma dwa różne
rozwiązania x
1, x
2, dla których spełniony jest warunek Ix
1−x
2I=15 "
obliczyłem już Δ>0 i wyszła mi, że p∊(−
∞;−1) U (7;+
∞)
i teraz staram się obliczyć ten warunek Ix
1−x
2I=15
po podniesieniu do kwadratu wychodzi mi
| | −b | | c | |
( |
| )2 −2( |
| ) − 2Ix1−x2I=15 |
| | a | | a | |
9 sie 21:14
tyu: ale liczby zaczynają się piętrzyć, więc zastanawiam się czy to dobra droga
9 sie 21:16
Mila:
Bez wzorów Viete'a:
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | √Δ | |
|x1−x2|=| |
| − |
| |= |
| |
| | 2a | | 2a | | |a| | |
9 sie 21:25
Eta:
9 sie 21:27
tyu: Mila ale ja właśnie liczę tak jak proponujesz i skraca mi się "p" − tzn. ja od razu
podstawiłem liczby i się mi poskracało "p".
Spróbuję na koniec podstawić dopiero niewiadome.
9 sie 21:34
tyu: a dlaczego
√Δ nie jest w module
9 sie 21:39
tyu: wychodzi mi coś takiego
Δ=p
2−6p−7
a=2
| | √p2−6p−7 | |
więc |
| = 15 / ()2 i p∊<7;+∞) |
| | 2 | |
p
2−6p−7 = 900
p
2−6p−907 = 0
a z tego p
1 i p
2 nie wyliczę
9 sie 21:57
Mila:
jeśli Δ≥0 to
√Δ≥0 z definicji pierwiastka kwadratowego.
√25=5
√0=0
9 sie 22:08
Mila:
Dlaczego nie wyliczysz?
9 sie 22:09
tyu: Domyślam się, że liczba 25 jest wytłumaczeniem dlaczego Δ nie ma w module.
Ja liczę Δ w ten sposób:
Δ=36−4*1(−907)=3664 więc √Δ to liczba niewymierna.
9 sie 22:14
razor: co z tego?

nie zawsze wynik musi być ładny
9 sie 22:16
tyu: tu wynik jest ładny p∊{−2;8}
9 sie 22:22
Saizou :
Dla jakich wartości parametru p równanie 2x2−(p+1)x+p+1=0 ma dwa różne
rozwiązania x1, x2, dla których spełniony jest warunek Ix1−x2I=15 "
Δ=[−(p+1)]2−4*2*(p+1)=p2+2p+1−8p−8=p2−6p−7=(p−7)(p+1)⇒p∊(−∞:−1) U (7:+∞)
lx1−x2l=15 /2
(x1−x2)2=225
x12−2x1*x2+x22=225
x12+x22+2x1x2−4x1*x2=225
(x1+x2)2−4x1x2=225
9 sie 22:23
tyu: Saizou. Ja doszedłem do takiej samej postaci jaką Ty napisałeś i potem otrzymałem jakieś dziwne
liczby .
Ale czekajcie. nastąpiła pomyłka ten warunek ma się równać 1,5 zamiast 15.
P−R−Z−E−P−R−S−Z−A−M za błędny wpis
9 sie 22:27
tyu: obliczyłem. Dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie.
9 sie 22:30
Mila:
spr.
2x
2−(p+1)x+p+1=0
p=8
2x
2−(8+1)x+8+1=0
2x
2−9x+9=0
Δ=81−4*2*9=81−72=9
Może masz błąd w treści zadania.
Zobacz, czy dobrze przepisałeś.
9 sie 22:35
tyu: tak, źle przepisałem. Dziękuję
Mila za pomoc
9 sie 22:38
tyu: mam pytanie jeszcze do tego zadania
jeśli mam Ix
1−x
2I= 1,5 i podnoszę to obustronnie do kwadratu, to mam
Ix
1I
2 − 2Ix
1*x
2I + Ix
2I
2=2,25 i wiem, że IxI
2=x
2 zatem
x
12 − 2Ix
1*x
2I + x
22=2,25
x
12 + x
22− 2Ix
1*x
2I =2,25 czyli ten moduł "2Ix
1*x
2I " pozostaje.
W poście Saizou z 9 sie 2014 22:23 − wczoraj tego nie zauważyłem − moduł 2Ix
1*x
2I zamienił
się w 2(x
1*x
2). Widziałem w książce podobny przykład i ten moduł 2Ix
1*x
2I pozostał modułem
i potem równanie było rozwiązywane ze względu na moduł.
Jeżeli 2Ix
1*x
2I pozostawi się jako moduł, to ma się nast. nierówność
x
12 + x
22− 2Ix
1*x
2I =2,25 i x
12 + x
22= (x
1 + x
2)
2 − 2(x
1*x
2), więc
(x
1 + x
2)
2 − 2(x
1*x
2) − 2Ix
1*x
2I =2,25
| | −b | | c | | c | |
( |
| )2 − 2 |
| −2 I |
| I =2,25 |
| | a | | a | | a | |
| | p+1 | | p+1 | | c | |
( |
| )2 − 2( |
| ) −2 I |
| I =2,25 |
| | 2 | | 2 | | a | |
| | p+1 | | c | |
( |
| )2 − (p+1) −2 I |
| I =2,25 |
| | 2 | | a | |
| | p+1 | | p+1 | |
( |
| )2 − (p+1) −2 I |
| I =2,25 |
| | 2 | | 2 | |
i teraz rozpatruję te równanie ze względu na moduł
ad 1/ gdy p≥−1
wychodzi mi p
2−6p−16=0 p
1=−2 p
2=8 i p∊(−
∞;−1) U (7;+
∞), zatem p∊{−2;8} dobry wynik
ad 2/ gdy p<−1
| | p+1 | | − p−1 | |
( |
| )2 − (p+1) −2 ( |
| ) =2,25 |
| | 2 | | 2 | |
| | p+1 | |
( |
| )2 − (p+1) −(− p−1) =2,25 |
| | 2 | |
| | p+1 | |
( |
| )2 − p−1+p+1 =2,25 |
| | 2 | |
p
2+2p+1=9
p
2+2p−8=0
p
1=−4 p
2=2 i p∊(−
∞;−1) U (7;+
∞), zatem p
2=2 nie mieści się w przedziale, ale p
1=−4 się
mieści w przedziale, więc do zbioru wyników powinno należeć też p
1=−4. Ale nie należy.
Może ktoś znajdzie błąd w moich obliczeniach
10 sie 10:16
razor: |x1−x2|2 = (x1−x2)2 = x12 − 2x1x2 + x22 bez modułów
a ty zrobiłeś jakby równanie wyglądało tak
(|x1| − |x2|)2 = |x1|2 − |2x1x2| + |x2|2
10 sie 10:27
tyu: przeliczę w ten sposób, który proponujesz. Dzięki.
10 sie 10:29
Saizou :
tyu nie czytałeś mojego postu
10 sie 10:31
tyu: Saizou i
razor macie rację. Wyszedł dobry wynik. Dzięki
10 sie 10:38
tyu: razor czy mógłbyś wytłumaczyć mi dlaczego Ia−bI
2 to a
2−2ab+b
2
a nie jest to ia
2I−2ab+Ib
2I
10 sie 10:44
tyu: przepraszam, czy ktokolwiek mógłby mi wytłumaczyć powyższe przekształcenie
10 sie 10:45
Piotr 10: IaI2=a2
10 sie 10:48
Piotr 10: Znaczy się:
Ia−bI2 = ( a − b )2
10 sie 10:49
tyu: aha, Czyli to taka zależność. Dzięki Piotr 10
10 sie 10:53
pigor: ..., no to zauważ ...

różnice we wzorach:
|a±b|2= (a±b)
2=
a2+b2±2ab,
natomiast
(|a|±|b|)2= |a|
2+|b|
2±2|a||b|=
a2+b2±2|ab| . ...

.
10 sie 12:09
tyu: dzięki pigor
10 sie 14:22