proszę o rozwiązanie
proszę o rozwiązanie: rozwiąz równanie tg2x + tgx −1 = sin2x2( 1 + sin2x + sin4x + sin6x + ....)
wiem że jest to ciag ale nie wiem jak się do tego zabrać próbowałem rozpisać lewą stronę ale
nic z tego nie wyszło
wynik to x = π8 + uk{π}{2} , k ∊ C
9 sie 18:40
Eta:
Ze względu na tangens : cosx≠0 ⇒ x≠..........
1+sin
2x+sin
4x+.... −−− ciąg geometryczny
a
1=1 q= sin
2x , sinx≠0 ⇒ x≠ .........
Suma tego ciągu jest zbieżna gdy : |q|<1 ⇒ |sin
2x|<1 ⇒ ..............
| | a1 | | 1 | | 1 | |
S= |
| = |
| = |
| |
| | 1−q | | 1−sin2x | | cos2x | |
zatem równanie przybiera postać:
| | 2sinx*cosx | | 1 | |
tg(2x)+tgx−1= |
| * |
| |
| | 2 | | cos2x | |
| | π | | π | |
tg(2x)+tgx−1= tgx ⇒ tg(2x)= 1 ⇒ ......... x= |
| +k* |
| , k∊C |
| | 8 | | 2 | |
9 sie 18:58
Eta:
Poprawiam zapis :
1+sin2x+sin4x −−− suma ciągu geometrycznego
9 sie 19:00
pigor: ..., ciąg sum częściowych nieskończonego ciągu geometrycznego
| | a1 | |
(krótko − szereg geometryczny) zbieżny, gdy |q|<1 do liczby S= |
| ..  . |
| | 1−q | |
9 sie 19:16
Eta:
9 sie 19:38
proszę o rozwiązanie: bardzo dziękuję moj błąd polegał na tym że rozwiązywałem lewą stronę rownania
9 sie 19:48
tyu: @
proszę o rozwiązanie z jakiego zbioru jest ten przykład
9 sie 20:23
5-latek: tyu takie zadania sa w kazdym zbiorze zadan z przed reformy (tzn chyba do 2002r )
Ale nie wiem czy teraz w programie sa ciagi geometryczne nieskonczoone jesli tak to zobacz w
ktorej klasie to jest i znajdz sobie jakis zbior do tej klasy . Moze Pazdro
9 sie 20:33
proszę o rozwiązanie: jest to zadanie ze zbioru zadań dla kl2 kurczab wyd 2013
mam jeszcze problem z zadaniem
wyznacz wartości parametru k k∊ R dla ktorych równanie (sinx − cosx) ( sinx + 0,5k) =0 ma
cztery różne rozwiązania w przedziale ≤0, 3π2≥
wynik to k ∊ ( −2, √2) ∪ ( − √2 , 0)
ja to zacząłem rozwiązywać tak
(sinx − cosx) =0 lub (sinx + 0,5)=0
sinx = − 0,5 ⇒ x=π6 +2kπ
sinx− sin(π2 − x ) = 0
po zastosowaniu wzoru
sin(x +π4)= 0 ⇒ x = 3π4 + 4kπ ale chyba moje rozumowanie jest nieprawidłowe
9 sie 21:26
tyu: dzięki. widzę. ostatnia strona tego tematu.
9 sie 21:43
Mila:
| | 1 | |
sinx−cosx=0 lub sinx=− |
| k |
| | 2 | |
sinx=cosx /:cosx lub (sinx= ... to rozważymy później)
tgx=1 ( mogłeś podzielić bo cosx≠0, gdyby cosx=0, to sinx≠0 i równanie nie jest spełnione)
| | π | | π | | 5π | |
x1= |
| lub x2= |
| +π= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3π | |
Zobaczymy jak wygląda wykres sin(x) w przedziale <0, |
| >, |
| | 2 | |
Mamy tam juz dwa rozwiązania,
Aby otrzymać jescze dwa różne rozwiązania równania
Pomarańczowa prosta musi przeciąć wykres sinusa w dwóch punktach różnych od
zaznaczonych
| | 1 | | 1 | | √2 | |
⇔0≤− |
| k<1 i − |
| k≠ |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
0≥k>−2 i k≠−
√2
dla k=0 mamy sinx=0 to cosx≠0 i pierwsze równanie nie jest spełnione
⇔k∊(−2,−
√2)∪(−
√2,0)
9 sie 21:53
proszę o rozwiązanie: dziękuję
9 sie 22:02
proszę o rozwiązanie: następne zadanie jest podobne iznów robię jakiś błąd
wyznacz wartości parametru m m ∊ R dla kyórych równanie (2cosx − 1 ) (sinx − m ) = 0 ma cztery
różne rozwiązania w przedziale ≤ − π2 , 3π2 ≥ z których trzy są dodatnie
wynik to m∊ (0, √32 ) ∪ ( √32, 1)
2cosx =1 ⇒ cosx = 12 ⇒ x = π3 lub sinx = m
− π2≤ m ≤ 3π2
coś znowu robię żle
9 sie 22:51
Mila:
sinx=m i masz mieć jeszcze 2 dodatnie rozwiązania, popatrz na wykres
f(x)=sinx
| | √3 | | π | |
0<m<1 i m ≠ |
| , bo sin |
| musimy pominąć, tam pierwsze równanie ma dodatnie |
| | 2 | | 3 | |
rozwiązanie.⇔
Mam trudności z rysunkiem, coś ta opcja źle działa, może w innym wpisie uda się.
9 sie 23:27
proszę o rozwiązanie: dziękuję bardzo
10 sie 17:05