wartośc bezwzględna
tyu:
czy może jest jakiś wzór uzasadniający, że IxI
2=x
bo IxI
2= IxI * IxI
z kolei IxI= to x dla x≥0 oraz −x dla x<0

chyba że nie tędy droga w wyjaśnianiu tego, ze IxI
2=x
9 sie 18:06
tyu: błąd, chodzi mi o wykazanie, że IxI2=x2
9 sie 18:08
ICSP: wniosek wynikający wprost z definicji wartości bezwzględnej.
9 sie 18:11
Ajtek:
Nie wiem, na chłopski rozum:
1o dla x≥0:
|x|2=|x|*|x|=x*x=x2
2o dla x<0
|x|2=|x|*|x|=−x*(−x)=x2
9 sie 18:12
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
9 sie 18:12
ICSP: Witam
9 sie 18:15
tyu: dzięki. O właśnie takie wyjaśnienie mi chodziło.
9 sie 18:17