f.kwadratowa
tyu:
wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których różne rozwiązania x
1, x
2 równania
| | 1 | | 1 | |
x2+(k+2)x+4=0 spełniają równanie |
| + |
| = k |
| | x12 | | x22 | |
To zadanie trzeba chyba tak zrobić.
| | 1 | | 1 | | x12 + x22 | |
1/ przekształcam |
| + |
| = |
| = |
| | x12 | | x22 | | x12 * x22 | |
licznik to x
12 + x
22 = (x
1 + x
2)
2 − 2x
1*x
2 = k
2+4k−4
Ale jak przekształcić mianownik x
12 * x
22
| | c | |
Chyba ( |
| )2 to nie to samo co x12 * x22 |
| | a | |
9 sie 16:32
Kacper: To to samo
9 sie 16:35
Piotr 10: Dajesz od razu warunek Δ > 0
a x12*x22 = (x1*x2)2( Wzory Viete'a tutaj )
9 sie 16:36
Piotr 10: Masz w tablicach maturalnych na stronie 1 na dole wzór ar*br = (a*b)r
9 sie 16:37
tyu: miałem błąd rachunkowy, wszystko wyszło.
| | c | |
jednak prawdą jest, że x12*x22 = ( |
| )2 |
| | a | |
dzięki za pomoc
9 sie 16:42