| 1 | 1 | |||
x= | (a+ | ) | ||
| 2 | a |
| 1 | 1 | 1 | ||||
wiec tak √( | (a+ | )2−1= √ | (a+1)2−1 | |||
| 2 | a | 4 |
| 1 | ||
Jakim cudem wyszlo ze to = p{ 14(a− | )2? | |
| a |
takzccasami dzialaja male literki u .
| 1 | 1 | |||
ma byc √ | (a− | )2 | ||
| 4 | a |
| 1 | 1 | |||
Oczywiscie w drugiej linijce powinno byc √ | (a+ | )2−1 | ||
| 4 | a |
| 1 | 1 | |||
x2−1, gdzie x= | (a+ | ) | ||
| 2 | a |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
x2= | (a+ | )2= | (a2+2+ | ) | ||||
| 4 | a | 4 | a2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
x2−1= | (a2+2+ | −4) | (a2−2+ | )= | (a− | )2 | ||||||
| 4 | a2 | 4 | a2 | 4 | a |
Powiem CI tak .Oczywiscie dzieki .
Do drugiej linikli rozumiem bo tez tak to przekztalcilem
Jednak nie rozumiem skad wziales 4 . ja to probowalem rozlozyc wzorem skroconego mnozenia
mnozenia a2−b2.
Prosba −napisz slowami skad ta 4 bo jesli rozszerzyles to przez 4 to powinno tez zniknac to
| 1 | ||
. | ||
| 4 |
| 1 | ||
Było | i aby z powrotem było 1 to musiałem dać 4 ![]() | |
| 4 |
| 1 | ||
4* | =1 | |
| 4 |
| x*y−√x2−1*√y2−1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
dla a= | (a+ | ), y= | (b+ | ) | ||||||
| x*y+√x2−1*√y2−1 | 2 | a | 2 | b |