przesuwanie wykresów funkcji
kinga: Hej mam pytanie. chodzi mi o przesuwanie wykresów funkcji.
przykład: −(x+3)2−5 funkcja jest przesunięta o 3 jednostki w lewo i 5 do dołu, ramiona do
dołu.
Moje pytanie jest odnośnie tego minusa. Gdy rozpatruję przesunięcie, usuwam nawias tak żeby
powstało mi "−x−3"? Wtedy skierowanie ramion mi się zgadza, ale już przesunięcie o 3 w lewo
nie.
Wiem jak to rozpatrywać gdy nie ma minusa przed nawiasem, ale co ten minus zmienia?
9 sie 15:20
wmboczek: − nic nie zmienia. Liczy się jaką funkcję przesuwasz i o ile.
g(x)=f(x−p)+q
przed przesunięciem masz f=−x2
zastępujesz x nowym argumentem x−(−3) i dodajesz q=−5
masz wzór po przesunięciu
9 sie 15:30
Mila:

f(x)=−x
2
Po przesunięciu o wektor [−3,−5] otrzymujesz :
g(x)=f(x+3)−5=−(x+3)
2−5
9 sie 15:39
kinga: Dzięki za wyjaśnienie
9 sie 16:27
Mila:
9 sie 16:43