Proszę o pomoc :(
Prosta: znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do prostej l
A(2,−5,3)
l:
x+53=
y−2=
z−11
tam jest y:(−2)
Prosze o wytłumaczenie
9 sie 13:55
AS: Moje obliczenia
Równanie parametryczne prostej danej
x = −5 + 3*t , y = −2*t , z = 1 + t
Równanie parametryczne szukanej prostej
x = 2 + a*t , y = −5 + b*t , z = 3 + c*t
Z warunku prostopadłości prostych musi zachodzić związek
3*a − 2*b + 1*c = 0
Spełniony jest dla danych: a = 1 , b = 1 , c = −1
Stąd szukane równanie prostej
x = 2 + t , y = −5 + t , z = 3 − t
9 sie 15:22